De 9 värsta sakerna du gör mot din hud – kanske varje dag

Kvinna missnöjd med sin hud i spegeln.
1:09

Efter reklamen: Så får du finare hud – 5 tips

(1:09)

Många drömmer om den där rena, strålande huden utan finnar, synliga porer och ålderstecken. Den är dock väldigt ovanlig, och har kanske mer med tur och gener att göra än att man lever ett perfekt "rent" liv.

Däremot finns det många vanor och livsstilsaspekter som kan sätta spår på huden, både på lång sikt och mer direkt. Då spelar det ingen roll hur mycket pengar du lägger på dyra produkter eller hur många steg din hudvårdsrutin har.

Här är några misstag många gör med sin hud – vissa varje dag.

1. Du struntar i solskyddet

Alla vet nog vid det här laget att sol kan vara väldigt skadligt för huden i för stor mängd – och utan skydd. Att utsätta ansiktet för stark sol kan orsaka pigmentförändringar, rynkor, ojämn hudton och i värsta fall hudcancer.

Använd solskydd med hög sfp, inte minst i ansiktet där huden är extra känslig. Här hittar du bra dagkrämer med spf.

2. Du kan inte sluta pilla

Finnar, blemmor, pormaskar, torra fläckar, you name it! Är du en sån som inte kan låta dem vara, tänk på det här: Även om du nyss tvättat händerna bär dina fingrar på massor av mikroskopiska bakterier och partiklar som din redan inflammerade hud verkligen inte behöver.

Så om du inte är en utbildad hudterapeut – sluta pilla! NU!

3. Du tvättar för mycket

Om du tvättar ansiktet ofta och med starka tvålar eller rengöringsprodukter riskerar du att helt eliminera hudens egna oljor, som balanserar hudens ph-värde och skyddar från infektioner och annat.

Övertvättad hud blir ofta torr, och riskerar att få infektioner, eksem och fina linjer. Tvätta lagom och med milda produkter. Här är exempel på mild rengöring för känslig hy.

4. Du skrubbar varje dag

Du kanske tycker att du är SÅ duktig som exfolierar ansiktet varje dag, för att få bort döda hudceller och rengöra på djupet. Men: huden behöver få återhämta sig mellan gångerna. Så om du peelar ena veckan behöver huden vila nästa vecka. Då kan du även passa på att smörja med en kräm som ger näring åt de nya hudcellerna.

5. Du använder alltid samma produkter

Har du hittat en favoritkräm som du använder alla dagar året runt? Kul för dig – men antagligen räcker det inte för din hud. Allteftersom årstiderna skiftar och det blir varmare eller kallare, torrare eller fuktigare luft, så behöver även din hudvårdsrutin förändras.

På vintern behöver du återfukta mer, på våren djuprengöra och exfolierna, på sommaren skydda mot solen, och på hösten exfoliera och hjälpa huden reparera sig efter sommarens utmaningar.

6. Du röker

Att rökning påverkar huden negativt är knappast någon nyhet. Bland annat blir hudens elasticitet sämre av rökning, det kan göra huden gråare och det påverkar blodcirkulationen i hela kroppen, även till huden.

Genom att sluta röka kommer du inte bara märka att din hud ser friskare ut efter ett tag, hela du kommer att må bättre.

7. Du gnuggar huden

Att gnugga huden runt ögonen sliter på den väldigt tunna huden och kan orsaka skador och rynkor i längden. Undvik därför att gnugga dig i ögonen om de kliar, att dra i huden när du ska sätta in linser eller måla eyeliner. Undvik också att gnugga när du ska ta bort smink runt ögonen – det är ett vanligt misstag.

Det kan också vara en bra grej att investera i en ögonkräm om du inte redan har en. Här är tre anledningar att använda ögonkräm.

8. Du bryr dig inte

Huden är trots allt vårt största organ och ska skydda kroppen från bakterier och virus och annat som kan göra oss sjuka. Och även om den inte mår bra av för mycket olika produkter och behandlingar, så mår den inte bra av för lite heller.

En frisk hud vill ha fukt, exfoliering ibland, solskydd och en och annan ansiktsmask. Att exempelvis tvätta ansiktet med en tvål som inte är avsedd för ansiktet är ett big no no.

9. Du byter sängkläder för sällan

Din kudde är faktiskt en av de snuskigaste sakerna i ditt hem. På ditt örngott samlas mängder med oljor och bakterier från ditt ansikte – och vem vet, kanske till och med lite dreggel? Lägger du dig ibland med smink fortfarande på ansiktet blir det dessutom ännu värre.

Byt örngott ofta – minst en gång i veckan, gärna oftare om det går. Särskilt om du har problem med akne, det kan vara örngottet som är boven.

Foto: TT

Redaktionens tips