Artikeln innehåller reklamlänkar
Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Därför får du vuxenakne – och så blir du av med den

10 feb, 2021 
AvIda Gustafsson
Vuxenakne så blir du av med det
Akne dyker inte bara upp hos hormonstinna tonåringar utan även hos vuxna – som akne tarda.
Behandla aknen hemma i badrummet, vi listar de bästa produkterna!
Annons
Så skyddar du din hud i vinterkylanBrand logo
Så skyddar du din hud i vinterkylan

Akne kan uppkomma i alla åldrar och det är hur retligt som helst när man upptäcker en ny finne i ansiktet – hur gammal man än är!

Akne tarda

Man kan få akne på grund av hormonobalans eller att man använder produkter eller läkemedel som framkallar akne. Vuxenakne, som kallas för akne tarda, beror ofta på förändringar i hormonbalansen.

Akne eller finnar uppstår genom ett överskott av talg i hyn som proppar igen hårsäcken, vilket sedan visar sig som olika utslag som en pormask eller som en ömmande finne. Den fetare huden har även ett överskott av bakterier som kan leda till att den blockerade hårsäcken blir inflammerad och en så kallad papel/pustel-finne uppstår. Denna typ av inflammationer kan gå ner djupt i huden leda till böldliknande finnar.

Behandla vuxenakne

Huden kan vara fet och samtidigt yttorr när man har akne och det är viktigt att använda anpassade produkter som hjälper och förebygger problemen.

Annons

Tvätta ansiktet morgon och kväll med en en mild rengöring som inte torkar ut huden. Följ upp med en toner och en återfuktande ansiktscreme som är anpassad för känslig aknebenägen hud. När det kommer till aknebenägen hud innehåller produkterna ofta BHA-syra (salicylsyra) som har en bakteriehämmande effekt på huden.

Retinol kan hjälpa

En eller ett par gånger i veckan behandlar du huden med exfolierande produkter som avlägsnar döda hudceller och som tränger ner i porerna. Du kan även försiktigt testa att addera produkter med retinol, som är en typ av A-vitamin som inte bara är känt för sina antiagingegenskaper har också en positiv effekt på akne och akneärr. Retinol kan upplevas som starkt mot huden och kan ge upphov till yttorrhet och ska introduceras successivt.

Produkter för att behandla och förebygga vuxenakne

Med rätt produkter för aknebenägen hud kan du mildra besvären.

ansiktsrengöring dr ceuracle

Löddrande ansiktsrengöring med Tea tree oil från Dr Ceuracle som rengör och lugnar huden. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons
eucerin gel

Rengöringsgel från Eucerin med salicylsyra. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Biodroga toner

Ansiktsvatten från Biodroga som rengör och återfuktar. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Paula's Choice toner

Paula's Choice leave on behandling med 2 % BHA-syra (salicylsyra) som har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper, används dagligen. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons
Beauty act BHA

Ansiktstoner med 5 % BHA och 1 % zink från Kicks egna märke Beauty act för daglig användning. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

creme babor

Dagcreme framtagen för aknebenägen hud från Babor som motverkar blemmor. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

active moist dermalogica

Active moist Dermalogica, oljefri ansiktscreme som återfuktar och inte täpper till porerna. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons
creme the ordinary

Lätt ansiktscremegel från The Ordinary som innehåller 10 procent azelinsyra som verkar uppklarnande på orenheter. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Neostrata punktbehandling akne

Punktbehandla finnar och pormaskar med gelformula med AHA-syra från Neostrata, läs mer och köp här. (reklamlänk)

Hydropeptid

Djuprengörande pads från Hydropeptide med azelain- och mjölksyra som löser upp tilltäpptheter i huden. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons
Maria Åkerberg peeling

Peeling med AHA och jojoba från Maria Åkerberg. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

exuviance retinol

Retinolbehandling, Exuviance super retinol concentrate. Adderas försiktigt och gradvis till din hudrutin och applicera produkten kvällstid så att den får verka under natten. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons