Artikeln innehåller reklamlänkar

5 myter om hudvård du kan sluta tro på NU

Kvinna i badrum lägger ögonmask
Så skyddar du din hud i vinterkylan
Slå på ljud

SDet finns en hel del myter och missuppfattningar om hur man bäst tar hand om sin hud och vad som får den att åldras i förtid. Vi har granskat fem av dem – så här ligger det till egentligen:

Myt 1: Fet hy behöver ingen crème

Jo, även fet hud behöver vård, men då oftast i form av fukt, snarare än fett. Det är en vanlig missuppfattning är hud som känns oljig mår bra av att ”torka ut”. Tvärtom kan det förvärra talgproduktionen ännu mer. Utan fukt kan även fet hud få en torr hudyta. Välj gärna en oljefri hudcrème eller en fuktgel. Det finns också produkter som mattar ner oljigheten.

eucerin hyaluron filler booster

Eucerin Hyaluron-Filler Moisture Booster är en lätt dagcrème med gelkonsistens som ger mycket fukt. Köp här (länk till butik).

Myt 2. Mörka ringar under ögonen beror på sömnbrist

Visst, sömnbrist kan bidra till att man är mörk under ögonen men det kan bero på flera andra saker också, till exempel att huden blivit allt tunnare med åren och att blodkärl lättare lyser igenom. Ibland kan det även bero på dålig blodcirkulation eller på att blodet är syrefattigt, till exempel på grund av järnbrist. Blodet är då mörkare och syns mer. En ögoncrème med koffein kan hjälpa eftersom koffeinet drar samman blodkärl och ökar cirkulationen. Det finns också många prisvärda concealers för området under ögonen.

loreal true match concealer

Ögoncrème + concealer. L´Orèals Eye-Cream in a Concealer vårdar, täcker och ljusar upp. Köp här (länk till Kicks).

Myt 3. Generna styr hur mycket rynkor du får

Alla får vi rynkor förr eller senare. Men den stora boven i dramat är inte generna, utan solen. Särskilt rynkframkallande är UVA-strålningen. Tänk därför på att din solcrème behöver blockera både UVB och UVA. Rökning är en annan faktor som påverkar hur mycket rynkor man får. När det gäller torrhetsrynkor orsakas de av att huden är fukt- och fettfattig – och det kan enkelt behandlas med vårdande produkter.

dermalogica special cleansing

Rengöring är en viktig del av hudvården! Dermalogica Special Cleansing Gel är en tvålfri, löddrande rengöringsgel som snabbt tar bort makeup och smuts utan att torka ut. Köp här (länk till Eleven).

Myt 4. Ju mer aktiva ämnen, desto bättre för huden

Tvärtom! För höga halter av vissa aktiva ingredienser, till exempel syror och retinol, kan vara irriterande. När det gäller C-vitamin menar experter att det finns en viss brytpunkt på 20 procent – överstiger man det har vitaminet inte längre någon effekt och kan i värsta fall skada huden. Inte heller är det bättre att välja ett solskydd med SPF över 50. SPF 50 blockerar 98 procent av solstrålningen. SPF 100 blockerar 99 procent.

Ole Henriksen double c rush

En crème full med C-vitamin. Fuktar, ljusar upp och reducerar linjer. Ole Henriksen C-Rush Brightening Double Creme kan du köpa här (länk till Nordicfeel).

Myt 5. Retinol funkar inte för alla

Retinol är den ingrediens som anses vara bäst mot ålderstecken. Och det stämmer att retinol kan göra huden röd och torr ibland, särskilt om man har känslig hud och särskilt i början av behandlingen. Ofta handlar det om att man använder sin retinolprodukt för ofta eller att man tar för mycket. De flesta kan använda retinol om man vänjer huden långsamt. Prova att använda den varannan eller var tredje kväll. Ofta räcker det att ta en ärtstor klick av produkten.Det finns också en snällare variant av retinol som heter bakuchiol. Det är ett naturligt, växtbaserat retinol som inte är lika irriterande.

björk and berries bakuchiol face oil

Björk & Berries Raspberry + Bakuchiol Face Oil är en lätt och naturlig ansiktsolja. Köp här (länk till Kicks).

Källor: MåBra.com, Eucerin, Health.com

Foto: TT

Utvald läsning