HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

12 sätt att vakna upp med föryngrad hud – enligt dermatologerna

14 jul, 2022 
Kvinna som ser sig i spegeln och känner på huden i ansiktet med händerna.
Tänk om det vore så enkelt att man går och lägger sig för att sedan vakna med mer glow i huden än när man gick och la sig? Hudexperterna själva gör så här för att vakna med strålande hy som upplevs yngre!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Alla är vi vackra som vi är och det är givetvis upp till var och en att avgöra hur man vill ta hand om eller inte ta hand om sin hy.

Men med tanke på hur mycket pengar som läggs på anti-aging och diverse andra produkter utvecklade för huden så verkar intresset för en välmående hy vara stort.

Se också: Knepet för att föryngra huden med tio år

Så föryngrar du huden med tio årBrand logo
Så föryngrar du huden med tio år

12 sätt att föryngra huden på – under natten

Att få en återfuktad, välmående och strålande hy behöver dock inte kosta skjortan. Det här gör dermatologerna själva under dagen för att vakna upp med ännu härligare hud på morgonen.

Det är sju stycken dermatologer och professorer i dermatologi som delat med sig av sina bästa tips för The Healthy.

1. Tvätta rent huden ordentligt

Framför allt huden i vårt ansikte utsätts för enormt mycket under dagarna. Det kan handla om bland annat smink, solskydd, naturliga oljor, smuts och partiklar i luften.

Annons

Genom att tvätta rent innan vi går och lägger oss så riskerar inte allt detta att täppa till våra porer och vi kan slippa finnar, glåmighet och att våra fransar går av. Och vakna med glow!

2. Hitta en riktig fuktbomb

Efter att man tvättat ansiktet ordentligt på kvällen så kan det vara fördelaktigt att applicera en riktig fuktbomb om man vill vakna med mindre glåmig hud dagen efter.

Här måste vi dock själva se vad som fungerar bäst för vår hud. Är det matoljan i köket eller den där krämen från butiken? Det kan också vara värdefullt med en ögonkräm och ett läppbalsam.

3. Addera retinol till rutinen

Är du en mer van hudvårdare kan retinol också vara en ingrediens att spana in! Det är ett A-vitaminderivat som exfolierar huden på djupet och stöttar produktionen av kollagen i huden.

Men den ska användas med försiktighet då det är en stark ingrediens som kan orsaka hudirritation på känslig hud eller vid ivrig användning.

Annons

4. Variera din sovposition

Att varje natt sova på exakt samma sätt kommer göra att huden nöts snabbare på de delar som du frekvent ligger på. Tänk att vi trycker ned våra ansikten i kudden i flera timmar i sträck om vi inte sover på rygg.

Så har man otur kan det efterhand medföra fler linjer och rynkor på de ställen som utsätts för mest tryck. Bryr man sig om det så är det bästa att sova på rygg och det näst bästa att variera sovställning.

5. Byt till örngott i silke

Ett örngott i silke eller satin kan göra under både för lystern i hud och hår. Det nöter nämligen inte lika mycket mot hud och hår utan glider mycket enklare. Det är mindre skrovligt och riskerar inte att orsaka inflammationer och irritation på samma sätt.

Det är dessutom otroligt lyxigt och skönt att sova på!

6. Håll dig till ett glas vin och skippa snacksen

Alkohol torkar ut huden vilket kan göra att den tappar sin lyster. För mycket alkohol kan också få oss att sova sämre, vrida och vända oss samt vakna för tidigt. Vem ser ut som sitt bästa jag en morgon efter för mycket alkohol liksom?

Annons

På samma sätt kan man som inte får smälta ordentligt innan vi går och lägger oss göra att vi sover sämre. Försök att låta det gå minst två timmar från det att du ätit till att du går och lägger dig.

7. Göm saltkvarnen

För mycket salt, speciellt innan läggdags, kan göra att vi samlar vatten. Till exempel brukar detta kunna synas på våra ögonlock.

Vet du med dig att du brukar få svullna ögonlock så strunta i att salta maten extra och testa att sova lite högre upp med huvudet för att tillåta svullnaden att gå ned.

8. Få tillräckligt med sömn

Skönhetssömn är inte bara något man säger utan det är på riktigt. Under natten är det många reparations- och uppbyggnadsprocesser som pågår i kroppen och huden är inte exkluderad.

På natten återhämtar den sig och bygger upp sig. Huden kan därmed se yngre och mer återfuktad ut om du ser till att få dina ungefärliga åtta timmars sömn.

9. Sätt upp håret

Håret vi har på huvudet är lite av en smutsmagnet och när vi sedan går och lägger oss drar det emot kudden och vårt ansikte om vi inte tvättat det innan.

Annons

Det kan därför vara klokt att sätta upp håret så att vi håller det längre ifrån ansiktet. På så sätt kan vi till viss del undvika finnar och andra hudirritationer.

10. Varva ned innan läggdags

Nedvarvning innan läggdags leder ofta till en mer rofylld sömn vilket kan göra under för både hud och mående. Att lyssna på lugnande musik eller meditera innan läggdags kan vara klokt! Stress bryter ned huden och rofylld sömn hjälper oss att bygga upp den.

Har du många steg i hudvårdsrutinen kan det också vara klokt att varva ned en stund innan läggdags för att låta krämerna gå in ordentligt i huden innan.

11. Fukta luften i sovrummet

Om du har en hy som tenderar att vara torr så kan det hjälpa att fukta luften i sovrummet med en luftfuktare.

Det kan framför allt vara fördelaktigt under vintern då luften generellt är väldigt torr och drar ut fukt ur huden. Det kan göra mycket för lystern med fukt i luften.

12. Rök inte! Varken aktivt eller passivt

Detta har du hört många gånger förut men det blir inte en desto mindre faktor för det. Röker man själv så bryts huden ned inifrån.

Men även passiv rökning påverkar eftersom röken bidrar till att smutsa ned huden och riskerar därmed att tynga ned och täppa till porerna. Med en äldre och finnigare hud som följd.

Källa: The Healthy

Foto: TT

Annons