HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

5 varningstecken på att du har överbehandlad hud - nätdermatit

01 apr, 2022 
kvinna tittar sig i spegeln
Är din hudvård en salig röra av produkter du har hört ska vara bra? Se upp! För många och för starka produkter kan leda till nya åkomman nätdermatit — överbehandlad hud. Men det finns hjälp.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Brukar du också googla fram information om hudproblem och hur de ska behandlas? Du är i gott sällskap. Ofta lyssnar vi till råd från kändisar, bloggare och influencers och testar produkter de tipsar om. Eller testar roliga husmorsknep från sociala medier. Men chansen att ett tips på nätet passar just din hud är ganska liten. Risken är att du använder en salig röra av serum, syra-peelingar och masker som får din hud att slå bakut av ren stress. Hudterapeuter kallar fenomenet nätdermatit.

3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du demBrand logo
3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du dem

– Det är populärt att ha en avancerad hudvårdsrutin där man blandar allt för många aktiva ingredienser. Det har lett till att allt fler får en känslig och överbelastad hud, säger Annica Joensuu, auktoriserad hudterapeut och rektor för Yrkeshögskolan för hudvård & spa i Göteborg.

Annica Joensuu
Annica Joensuu ger experttips på hur du räddar överbehandlad hud.

Symtom på överbehandlad hud - nätdermatit

Symtomen är bland annat rodnad, stramhet, utslag, fjällande hud och en ökad känslighet.

Annons

– Nätdermatit påminner om atopiskt eksem och beror på att man har förstört hudens egen barriär med för många och starka produkter.

Hudbarriären är till för att skydda oss mot smuts och bakterier samt för att förhindra att vatten och viktiga mineraler avdunstar från huden.

– Även hudens osynliga hinna syramanteln blir rubbad när den behandlas för mycket. Där finns vårt viktiga mikrobiom som hjälper till att skydda mot skadliga mikrooganismer.

Resultatet av överbehandling blir att huden till slut knappt tål några produkter alls utan reagerar med irritation på nästan allt.

– Lösningen är att använda så få och så enkla produkter som möjligt för att lugna och läka huden igen, säger Annica Joensuu.

Trenden går mot enklare hudvårdsrutin

Hon kallar det för nollbehandling.

– Det går ut på att undvika alla starka ingredienser som retinol och andra A-vitaminderivat, AHA-syror, C-vitamin och peelingar med korn och enzymer.

Annons

Med andra ord: bort med just de trendiga ingredienser som ofta rekommenderas till den som vill ha verkliga resultat av sin hudvård. De tillsätts i allt från crèmer och ansiktsvatten till rengöring. Ofta är det en kombination av dem som gör att man reagerar med nätdermatit.

Istället går nollbehandling ut på att få hudbarriären att läka med bevisat snälla ingredienser som de flesta tål, till exempel karbamid, glycerol och allantoin. Ju färre och mildare produkter man använder, desto bättre.

Annica Joensuu tycker att det räcker med en mild rengöring följt av ett milt ansiktsvatten på kvällen. Detta kan kombineras med en snäll dag- och nattcrème. Något annat behöver inte huden under läkningsprocessen.

– Överlag går trenden mot en allt enklare hudvårdrutin nu, säger Annica Joensuu.

Vill man ändå använda aktiva produkter bör man ta hjälp av ett proffs.

– Ta alltid för vana att ta hjälp av en auktoriserad hudterapeut för att hitta de produkter som passar din hud bäst. Tar du råd av internet får du sällan produkter som passar din hudtyp, säger Annica Joensuu.

Läk överbehandlad hud med nollbehandling

Har din hud plötsligt blivit överkänslig? Då kan du läka den med så kallad nollbehandling. Det går ut på att börja om från noll. Tänk så här:

  • Minimera antalet produkter du använder. Ta bort alla produkter med aktiva ämnen som a-vitamin (retinol), AHA-syror, C-vitamin och peelingar med korn och enzymer. I kombination kan de irritera huden.
  • Använd enbart produkter med välbeprövade ingredienser som karbamid, glycerol och allantoin.
  • Det räcker med en mild rengöring på kvällen, kanske med ett milt ansiktsvatten. Kombinera med mild dag- och nattcrème.
  • Andra ingredienser som kan irritera huden är parfym, täckande smink och oljor.

    av: Vivvi Alström
    Foto: Shutterstock/TT
Annons