Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Knallröd efter träning? Därför är det bra (men så kan du minska det)

16 maj, 2022 
kvinna som tränar med rött filter och tomat som springer

Varför blir vissa blossande röda i ansiktet och andra inte? Har det att höra med hur vältränad man är? Vi reder ut.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är du en av de som blir blossande röd i ansiktet vid träning? Man känner sig som en skållad tomat. Rödheten har dock ingenting att göra med hur vältränad du är eller vem som tar i mest – förutom att rödheten kanske uppstår snabbare vid mindre ansträngningsgrad för den som är otränad. Men, det kan kännas pinsamt, framförallt om man tränar inför andra.

MåBra testar: Interaktiva träningsspegeln Rflex från Mentra by SatsBrand logo
MåBra testar: Interaktiva träningsspegeln Rflex från Mentra by Sats

Därför blir vissa rödare i ansiktet än andra när de tränar

Dr Ross Perry förklarar för Stylist varför det blir så här för vissa:

– När vi tränar pumpar blodet genom kärlen snabbare för att maximera syreupptaget, vilket gör att mer blod och värme cirkulerar vid hudytan. Det gör också att vi svettas mer, vilket är kroppens sätt att regulera värme.

Vissa är bättre på att hantera värme och hålla kroppen svalare, kroppens individuella nedkylningssystem är lite bättre helt enkelt.

Annons

Det har har också att göra med vilken hudton man har i grunden. Har man väldigt ljusa pigment lyser det röda lättare igenom, medan om man har mörkare hudton maskeras det mer.

Ofta kan det ta över en halvtimme innan ansiktsfärgen normaliseras, vilket kan vara jobbigt om man sedan ska vidare på annat, utan att någon vet anledningen till rödheten.

Män svettas ofta mer än kvinnor, vilket gör att kvinnor är mer benägna att få en röd nyans i ansiktet.

Därför är det bra att ansiktet blir rött

Så även om det kanske inte alltid är så klädsamt är det är helt normalt och ett bevis på att ditt blodflöde gör sitt jobb, vilket också för med sig bra saker som att kroppen släpper ifrån sig gifter. Syresättningen är bara bra för din hud.

Så får du fort ner värmen och rodnaden i ansiktet

Några klassiska tips för att minska rödheten är att undvika att ge sig ut och träna när det är som allra varmast och se till att du har kläder som andas och släpper igenom värmen. En kalldusch kan vara skön för att ta udden av den kokande känslan. Ett annat smart tips är att välja en CC-kräm eller foundation med lite grönt i, det neutraliserar det röda.

Röd i halva ansiktet – harlequinsyndrom

Vissa blir också röda i bara halva ansiktet, som att det går ett skarpt streck, där ena sida är knallröd, andra vit. det kallas harlequinsyndrom och är ofarligt.

Foto: TT

Annons