Studie: Salta inte extra på maten – ökar risken för tidig död

13 jul, 2022 
Kvinna som saltar maten extra
Tillhör du skaran som alltid saltar extra på maten? Då kan det vara dags att sluta! En ny studie kommer med rådet som verkar gagnar alla – även de som inte är lika känsliga för salt.
Annons

En del människor skulle inte ens komma på tanken att salta maten extra på tallriken medan andra gör det innan de ens hunnit smaka på rätten.

Det där med salt är väldigt kontroversiellt och inte ens forskarna har alla svar. Är det dåligt för hälsan eller inte och var går gränsen för när det blir för mycket?

Se också: 5 sätt att sänka blodtrycket utan mediciner

5 sätt att sänka blodtrycket utan medicin
5 sätt att sänka blodtrycket utan medicin

Sluta salta extra på maten kan gynna alla

En ny stor studie med 500 000 deltagare landar i det konkreta rådet att sluta upp med att salta extra på maten, något som Dagen nyheter rapporterat om. Det är ett råd som inte är allt för svårt att följa och som verkar kunna gynna alla, oavsett andra riskfaktorer eller ej.

Studien, som publicerats i tidskriften European Heart Journal, bygger på deltagare i den brittiska biobanken UK Biobank. De fick svara på frågor om hur ofta de saltar extra vid matbordet.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons
Är det dags att dra ner på saltet? Här är några symtom som tyder på det!

När forskarna sedan följde upp deltagarna nio år senare så drar de slutsaten att de som alltid eller ofta saltade extra på maten löpte 28 procent ökad risk att dö i förtid, före 75 års ålder, jämfört med de som aldrig eller sällan saltade vid matbordet.

– Det är en måttlig riskökning. Men det blir ändå ett antal extra dödsfall i befolkningen på grund av detta, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska akademin, till DN.

Enkelt sätt att dra ned på konsumtionen

Det mesta av saltet som vi får i oss dagligen kommer från färdiglagade livsmedel och produkter. Det kan handla om smör, ost, bröd, oliver, flingor och färdigrätter – men också restaurangmat.

Det vi saltar extra på maten kan utgöra mellan 6 och 20 procent av den totala saltmängd vi får i oss varje dag, vilket betyder att vi kan dra ned ganska drastiskt den vägen. Det är svårare att påverka de andra livsmedlen.

Varken för lite eller för mycket av det goda

Av den forskning som hittills gjorts att döma verkar det som att det kan finnas en fara för sjukdom och för tidig död både vid för lite och för mycket salt. Men det är ganska svårt att äta för lite salt idag.

Annons

Följer man rådet om att sluta salta maten blir det enklare att minska på saltkonsumtionen och det är inte heller en så stor omställning att man riskerar saltbrist, enligt Annika Rosengren.

Salt är farligt för blodtrycket och hjärtat och därför borde vi salta mindre. Eller?

Det är dock svårt att veta exakt vem som är känslig för salt och det går därför inte att slå fast hur mycket salt som är bra eller dåligt för hälsan hos enskilda individer.

Forskningen på befolkningsnivå skvallrar dock om att alla kan må bättre av att sluta salta extra på maten, men att en person med normalt blodtryck inte behöver tänka mer på intaget än så. För en person med högt blodtryck kan det finnas stort värde i att också se över andra källor till salt i kosten.

Källa: Dagens Nyheter, European Heart Journal

Foto: TT

Annons