Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

10 skönhetsmissar som sabbar hud, hår och naglar

23 apr, 2021 
Kvinna tvättar bort grön ansiktsmask från sitt ansikte
Sabbar du din egen hud- och hårvårdsrutin – utan att tänka på det? Här är de vanliga misstagen många gör.
Annons
5 tips för tjockt och glansigt hårBrand logo
5 tips för tjockt och glansigt hår

Vi vet att vi inte ska sova med smink, applicera tjocka lager brun utan sol på fnasig hud eller hoppa över solcrèmen på stranden. Ändå gör vi dem, de små misstagen som på sikt kan skada hud, hår, naglar och tänder. Ibland kanske vi inte ens inser att vi gör dem. Här är några exempel!

10 vanliga skönhetsmissar många gör

1. Du skippar balsam

Brukar du hoppa över balsamet efter hårtvätt för att spara tid? Det kan leda till att du istället får lägga mer tid på hårvård senare. Vitsen med balsam är att det innehåller ämnen som sluter hårstråets små fjäll som schampot har öppnat upp. Det gör hårytan slät igen. Att skippa balsam torkar ut håret på sikt. Och när håret är torrt blir det mer statiskt och svårare att styla. Är du orolig för att balsamet ska tynga ner håret – använd det endast i längderna.

Annons

2. Du använder deodorant mot svett

Det är stor skillnad på deodorant och antiperspirant. En deodorant maskerar svettlukt med parfym medan en antiperspirant täpper till svettkörtlarna. Är det just svettningarna du vill stoppa är det alltså antiperspirant du ska använda. Tänk dock på att vissa antiperspiranter ska appliceras på kvällen så läs bruksanvisningen noga!

3. Du använder vattenfast mascara varje dag

Vattenfast mascara ska inte användas för ofta, i alla fall inte om du tappar mycket fransar. Den kräver ofta mer gnugg och slit för att tvättas bort, vilket sliter på fransarna. Vill du trots allt använda vattenfast varje dag, satsa på en riktigt bra remover som tar bort mascaran utan gnugg. Annars: spara den vattenfasta mascaran till regniga (eller svettiga) dagar.

4. Du borstar tänderna direkt efter frukost

Brukar du dricka juice till din frukost? Då ska du borsta tänderna före frukost. Syran i juicen luckrar upp tandemaljen och om du borstar när den är uppluckrad kommer emaljen att tunnas ut. Det får tänderna att se missfärgade ut. Vänta minst en timme med att borsta tänderna efter att ha druckit juice eller andra drycker med lågt pH-värde.

Annons

Därför ska du inte bada i pool med torrt hår

5. Du skippar underlacket

Att lägga nagellacket direkt på nageln kan göra den missfärgad, åtminstone om du använder ett lack med mycket pigment. Färgen kan nämligen tränga ner i nagelplattan. Genom att använda ett underlack slipper du missfärgningar – och ditt lack kommer att sitta längre.

6. Du hoppar i poolen med torrt hår

Håret fungerar som en tvättsvamp: när det är torrt suger det åt sig mer vatten. Om du brukar hoppa i bassängen med torrt hår kommer det alltså att suga upp mer vatten – och klor – som kan missfärga det. Blöter du håret innan du dyker ner i simbassängen kommer håret fungera som en redan uppblött tvättsvamp – den tar inte upp mer vatten.

7. Du duschar för varmt

Många skyller på tvålen när de drabbas av torr problemhud. Men i själva verket kan det handla om vattnet. Vatten är nämligen uttorkande och det gäller särskilt varmt vatten. Försök därför att inte duscha för länge och att göra det i ljummet vatten.

Annons

Så ofta ska du byta till nytt rakblad

8. Du sover på magen hela natten

Har du problem med svullna ögon och djupa kuddrynkor kan det bero på att du alltid sover på magen med ansiktet nedtryckt i kudden. Prova att höj sängens huvudända så att huvudet kommer högre upp. Det gör att vätska inte ansamlas under ögonen. Vill du slippa kuddrynkor, testa att använda ett sidenörngott.

9. Du tvättar underlivet med tvål

Det finns en hel uppsjö med parfymerade produkter som ska få underlivet att lukta blomma. Men parfymerad tvål och parfymerade våtservetter är inget underlivet behöver. Tvärtom kan det irritera den känsliga huden där. Bäst är att tvätta sig med enbart vanligt vatten, en oparfymerad barnolja – eller i nödfall med en oparfymerad, mild tvål.

10. Du byter inte rakblad

Tillhör du dem som rakar ben och bikinilinje? Ett rakblad som inte bytts på en tid kan skära upp mikroskopiska små sår som kan bli infekterade. Det irriterar också huden eftersom du får dra ett slött rakblad fler gånger för att få bort hårstubb. Tumregeln är att byta rakblad efter cirka fem rakningar.

Källor: WebMD, Popsugar.com

Bild: TT

Annons