Artikeln innehåller reklamlänkar

Så slipper du maskne och andra hudutslag när du bär munskydd

5 aktuella frågor och svar om covid-19
Slå på ljud

Har du fått röda plitor och utslag som liknar finnar efter att ha haft munskydd eller ansiktsmask? Då är sannolikheten stor att du har drabbats av maskne, eller mask-akne. När vi bär munskydd blir det fuktigt och varmt i masken och det gör att bakterier och andra organismer trivs extra bra. Och just instängdheten blir en bra grogrund för diverse hudproblem.

Det här är acne mechanica – eller maskne

Dessutom kan ansiktsmasken eller munskyddet skava mot näsan, kinderna och bakom öronen. Friktionen ger mikroskopiska skador på huden som smuts och bakterier kan krypa ner i. Då uppstår maskne, eller acne mechanica, som det heter på läkarspråk.

På Skånes universitetssjukhus har man märkt av en markant ökning av patienter som söker för akne och rodnader i ansiktet och skavsår bakom öron och på näsan som en följd av användandet av munskydd. Framför allt är det personer inom vården som verkar drabbas av maskne som en arbetsmiljöskada, berättar Sveriges Radios Ekot.

Så minskar du risken för maskne och andra hudbesvär

  • Pausa ofta. Ta av masken och låt ansiktet få luft så ofta du kan. Tänk på att hantera masken rätt dock. Har du tagit på det bör du byta och tvätta händerna.
cremorlab calming mask

Herb Tea Pure Calming Mask från Cremorlab lugnar stressad, irriterad hud. För extra svalka, förvara den i kylen innananvändning. Köp här (länk till butik).

  • Rengör huden från smuts och bakterier med en produkt som inte torkar ut. Tvätta med ljummet vatten, både för kallt eller varmt vatten kan få blodkärlen i ansiktet att reagera.
age purify clean

Rengörande gelén Age-Purify Clean passar dig med linjer, blemmor och orenheter. Mattar ner och ger mindre synliga porer. Från Filorga. Köp här. (länk till Kicks)

  • Pilla inte! Och det gäller att inte pilla varken innanför eller utanpå masken. Då riskerar du att sprida inte bara virus utan även smuts och bakterier.
  • Stötta huden med en hudcrème på morgonen innan masken åker på. Välj gärna en så kallad barriärcrème som håller hudytan hel.
confidence in a cream

Prisvinnande Confidence In A Cream är en dagcrème fullmatad med fuktande och åldersförebyggande ingredienser. Utvecklad tillsammans med hudläkare. Köp här (länk till Kicks).

  • Prova att sätta plåster på utsatta områden där du lätt får skav. Ibland kan det räcka med hudvänlig kirurgtejp som skydd, annars finns det plåster med skyddande kuddar. Fråga på apoteket!
  • Användandet av munskydd kan förvärra redan existerade hudproblem som rosacea. Har du rosacea, behandla den förebyggande med din vanliga produkt.
  • Skippa starka syror och peelingar och minimera antalet produkter. Detta för att inte irritera huden ytterligare. Använd lugnande produkter istället.
the corrective green crean yves rocher

Korrigerande hudcrème som neutraliserar och lugnar rodnader. The Corrective Green Cream från Yves Rocher kan du köpa här.

  • Testa byta till annat slags munskydd och se om det fungerar bättre. Prova olika material och märken.
  • Undvik en tung, heltäckande foundation om du ofta använder munskydd. Prova att använda en vårdande dagcrème som är lätt färgad istället.
complexion rescue

Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream är en lätt till mediumtäckande färgad dagcrème i gelform. Spf 30. Köp här (länk till Kicks).

Foto: TT

Utvald läsning