Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

De 10 bästa hudorden för en frisk, fräsch hy

20 mar, 2016 
Följ de 10 budorden och få en vackrare hy!
Rätt mat, motion och hudvård är rena medicinen mot rynkor, rodnader och påsar.
Annons

Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Läkaren Helena Nyblom är specialist i psykiatri och medicine doktor i invärtesmedicin. I hennes bok Vägen till friskare hud går hon igenom de senaste rönen om hur man håller huden frisk, fläckfri och ung.

– Att huden åldras i förtid beror till 20 procent på generna, enligt många experter. Resten, 80 procent, handlar om din livsstil. Och det är något du kan påverka själv, säger Helena Nyblom.

Här är hudorden som gör skillnad!

1. Du skall hedra din livsstil

– Anledningen till att livsstilen är så viktig är att den påverkar kollagennivåerna i huden, förklarar Helena Nyblom.

I huden finns sju sorters kollagen, som ger huden fasthet. Genom att leva sunt hjälper du kollagenet att bevaras – och du håller huden fräsch längre. Rök inte, ät en välbalanserad kost, sov tillräckligt och var försiktig med solen. Pressa inte och använd alltid solskyddscrème och gärna hatt. Solcrèmen är den enda crèmen som bevisligen motverkar rynkor!

Annons

Läs mer: MåBra testar ansiktskärmer med solskydd

 2. Du skall inga andra gudar hava jämte kosten

– Som läkare ser jag tydligt att kosten påverkar alla organ i kroppen. Det vore konstigt om den inte påverkade det största organet, huden, också! Mat kan skydda och bygga upp huden inifrån. Men det handlar lika mycket om vad man inte äter eftersom det kan leda till näringsbrist. Att pendla i vikt är förödande för huden.

Frossa i färgrika frukter och grönsaker. De innehåller antioxidanter. Jordgubbar, plommon, tomat och granatäpple är särskilt bra för huden. Proteiner som sojabönor, kalkon, kyckling, tonfisk, lax och linser hjälper huden att reparera sig och bilda kollagen. Därför ska du äta proteiner flera gånger varje dag. Var försiktig med socker och andra snabba kolhydrater, de får mängden kollagen i huden att minska.

Läs mer: Bäret som slätar ut huden

3. Tänk på tillväxthormonet så att du helgar det

Annons

– Tillväxthormonet HGH (Human Growth Factor) är väldigt viktigt för en frisk, spänstig hud. Det bygger upp huden och gör den tjock och fast. Hur du lever är avgörande för bildandet av HGH. Man kan själv öka nivåerna, främst genom god sömn och intervallträning. Men se upp med övervikt, alkohol, kaffe och sena måltider, som ger minskad insöndring av tillväxthormon.

Läs mer: Sov dig snygg! Knepen för din bästa skönhetssömn

4. Du skall motionera, men inte för mycket

– Motion sätter i gång blodcirkulationen i huden och det minskar stresshormonet kortisol, samtidigt som det ökar det viktiga tillväxthormonet. Träning tre timmar i veckan gör oss tio år yngre biologiskt sett, visar forskning. Bäst är träning som löpning eller styrketräning. Men tränar man för mycket eller hårt konsumerar kroppen i stället de hormoner som är viktiga för huden.

Läs mer: 8 motivationsknep inför löpningen

 5. Du skall inte missbruka exfoliering

Annons

– När huden åldras ligger döda hudceller kvar längre på ytan och gör att huden ser äldre ut. Då kan exfoliering (peeling) hjälpa. Men man ska vara försiktig och använda en mild produkt cirka en gång i veckan. Rengör man huden med för starka syror eller för hårda korn kan man skada den känsliga barriären, vilket ger en ökad känslighet. Det går också bra att exfoliera ansiktet med en frottéhandduk. Tänk på att massera försiktigt.

Läs mer: Så rengör du ansiktet rätt

6. Du skall visa aktning för vitamincrèmer

– Jag tycker att man både ska äta vitaminer och smörja in dem i huden. Hudvård handlar om att titta på saken från flera håll. Det finns indikationer på att vitaminerna E och C skyddar huden mot solens angrepp. Crèmer med A-vitaminsyra och provitamin A (retinol) kan ha en föryngrande effekt och kan på sikt förebygga rynkor. Nackdelen är att de kan vara uttorkande. Det man ska komma ihåg när man köper en C-vitamincrème är att vitaminet ska vara syrestabilt, det vill säga inte förstöras när det kommer i kontakt med luft. Fråga försäljaren!

Annons

Läs mer: Så viktigt är det att ta vitamintillskott

7. Du skall icke stressa

– Att stress är skadligt för huden är allmänt känt, säger Helena Nyblom. Stresshormonet kortisol bryter ner kollagen och vid stress bildas också substans P, som kan orsaka inflammationer i huden. Den stressade huden blir mer känslig, kliande och röd. Kom ihåg att det är den långvariga stressen som är skadlig. Förutom orenheter och slapphet kan huden reagera med pigmentfläckar på långvarig stress. För att din hud ska klara av tillfälliga stresstoppar är det viktigt med återhämtning.

Läs mer: Träna din hjärna att stressa mindre

8. Du skall ge akt på dina hormoner

– Könshormonet östrogen är viktigt för huden. I 40-årsåldern blir huden naturligt torrare eftersom östrogennivån sjunker påtagligt då. Är man väldigt mager blir symtomen tydligare. Ett annat vanligt tillstånd hos kvinnor över 40 är låg ämnesomsättning. Det kan ge torr, skör hud, torrt hår och svullna ögonlock. Även stress och klimakterium kan påverka ämnesomsättningen. Misstänker du att du har en hormonobalans, sök läkare. Det finns hjälp att få.

Annons

Läs mer: Så styr hormonerna ditt liv – år för år

9. Du skall icke ha begär efter alkohol

– Förutom rödbrusig hud med vidgade kärl kan för mycket alkohol hämma halten av tillväxthormon. Det kan bland annat ge svullna ögonlock och slapp hud. Huden kan inte heller reparera sina skador lika effektivt när man har druckit. Alkohol räknas till de snabba kolhydraterna, som bryter ner hudens kollagen. Njut, men bara då och då.

Läs mer: Hoppa över alkoholen och gå ner i vikt

10. Du skall icke förakta de små knepen

– Visste du att din sovställning kan påverka ansiktet? Ligger du med ansiktet i en kudde kan det ge upphov till sömnlinjer. Och apropå sömn: Sömnhormonet melatonin är också en antioxidant och alltså bra för huden. Halten av melatonin ökar om du har mörkt i sovrummet på kvällen. Är du uppe i varv kanske en middag med chili kan vara på sin plats. Anledningen? Ämnet capsaicin, som finns i chili, hämmar effekten av det inflammatoriska ämnet substans P, som bildas vid stress.

Läs mer: Därför pratar alla om capsaicin

 

Av: Vivvi Alström

Bild: Thinkstock


LÄS MER:

Trött om dagarna? Så påverkas du av sängsurfandet

Brukar du surfa på datorn, surfplattan eller mobilen i sängen? Det kan störa din nattsömn.

Ny forskning visar att dina surfvanor i sängen kan påverka din sömncykel och göra dig tröttare på dagarna. Är det dags att lägga ner paddan?

Läs mer: Trött om dagarna? Så påverkas du av sängsurfandet

 

Här är maten som stärker ditt immunförsvar

Annons