Hudvård Hårvård Nagelvård Shopping Träningskläder

Sov dig snygg! Knepen för din bästa skönhetssömn

15 nov, 2016
Det är när du sover som huden bygger upp fukt och smidighet. Vi har tipsen som gör sömnen ännu skönare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sömn är kroppens naturliga skönhetsmedel. Det menar John Axelsson, sömnforskare vid Karolinska institutet och Stockholms universitet.

Det viktigaste för utseendet är djupsömnen som vi sover i början av natten. Då frisätts stora mängder tillväxthormoner som sätter fart på förnyelse och uppbyggnad av våra celler, inte minst i huden.

– Om man sover dåligt kan det vara så att kollagensystemet i huden blir ansträngt och att en del av rynkorna blir kvar. Man har inte bevisat det, men det är fullt möjligt, säger John Axelsson.

Kollagen är ett fiberprotein i huden som bidrar till att hålla den fuktig och smidig. Om huden får för lite kollagen kan den uppfattas som färglös och smårynkig, och man kan se mörka ringar under ögonen. Utan den viktiga djupsömnen kan det alltså vara så att huden – som är vårt största organ – åldras snabbare.

Läs även: Säg nej till rynkor: 9 genvägar till slätare hud

Men hudens immunsystem kan påverkas av för lite sömn på flera sätt: I försök på råttor som utsattes för sömnbrist har man sett att de förutom att bli trötta även fick sår på huden. Såren blev värre för varje dag de fick sin sömn störd. Detta är ett tecken på att längre perioder utan sömn hindrar immunförsvaret från att sköta sitt jobb.

Annons

John Axelsson ligger också bakom en svensk studie där hans forskargrupp har tittat närmare på begreppet ”skönhetssömn”. Resultatet blev att en god sömn verkligen får människan att se friskare och mer attraktiv ut.

En testpanel fick titta på bilder av försökspersonerna i studien. En bild togs när personerna var utvilade efter åtta timmars god nattsömn, den andra bilden togs efter två nätter med extremt lite sömn. Personerna som sovit för lite bedömdes som ”ohälsosamma” och mindre attraktiva. De hade rödare ögon, mer hängande ögonlock, mörka ringar runt ögonen. De var också blekare och rynkigare och såg ledsnare ut.

Läs även: Så blir du av med påsar under ögonen

– Att sömnbrist gör oss ”fulare” är ännu en negativ effekt av för lite sömn, säger John Axelsson. Vi vet redan att det påverkar minne, koncentrationsförmåga, immunförsvar och hormonproduktion. Dessutom ökar det vårt sug efter sötsaker och vi får en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

Annons

Människor borde prioritera sin sömn lite mer, tycker John Axelsson. Bland annat genom att stänga av dator, mobil och tv i tid:

– I dag har vi en dygnsrytm som inte passar ihop med vårt behov av sömn, vila och återuppbyggnad av viktiga kroppsfunktioner. I dagens samhälle frisätter vi sömnhormonet melatonin under en kortare period under dygnet än förr i tiden. Anledningen är att vi utsätter oss för ljus under kvällstid. Om du sitter framför en dator eller tv så blockeras melatoninet av det blåaktiga ljuset som lurar hjärnan att det är dag.

 

Expertens tips för bättre skönhetssömn

• Försök ha fasta sovtider, även på helger. Det är skönt att ligga och dra sig, men lätt att somna om och rubba dygnsmönstret.

• Var utomhus varje dag, gärna två timmar eller mer, helst på förmiddagen. Det hjälper den biologiska klockan att fungera och bidrar till att du både känner dig piggare och får bättre sömn.

Annons

• Var aktiv varje dag. Då ökar du behovet av sömn och du kommer att sova bättre. Tänk dock på att inte träna precis innan du går och lägger dig.

• Varva ner på kvällen, både fysiskt och mentalt. Då lugnar sig det sympatiska nervsystemet som producerar adrenalin och andra ”pigghormoner”. Koppla av med något du tycker om, som musik, en god bok eller meditation.

• Tänk inte på problem i sovrummet, du bör bara tänka på att sova. Om du behöver diskutera något med din partner eller tänka på ett problem – gör detta i ett annat rum eller skriv ner det på en lapp som du kan ta fram vid ett senare tillfälle.

• Släck ner belysningen på kvällen och undvik allt blått ljus efter att solen gått ner. Om du sitter framför en dator, tv eller mobiltelefon blockeras melatoninet av det blåa ljuset som lurar hjärnan att det är dag. Det finns också appar som blockerar blått ljus, till exempel blåljusfilter i Play Butik eller gratisprogrammet f.lux till datorn.

Annons

• Se till att vara lagom mätt när du går och lägger dig, varken hungrig eller proppmätt.

• Undvik buller och oljud i din närhet när du ska sova.

• Ha det mörkt och svalt i sovrummet.

 

 

LÄS MER:

Beror din trötthet och irritation på järnbrist?

”Hjälp, varför är jag så trött hela tiden?”

Häng inte läpp – bästa boten mot vårdepp!

Ny upptäckt bakom kroniskt trötthetssyndrom

Nya rön: Sjukdomar orsakade av sömnslarv

 

Trött om dagarna? Så påverkas du av sängsurfandet

Brukar du surfa på datorn, surfplattan eller mobilen i sängen? Det kan störa din nattsömn.

Ny forskning visar att dina surfvanor i sängen kan påverka din sömncykel och göra dig tröttare på dagarna. Är det dags att lägga ner paddan?

Läs mer: Trött om dagarna? Så påverkas du av sängsurfandet

 

Här är maten som stärker ditt immunförsvar

Annons