Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

”Får man urinvägsinfektion av att sitta på kyligt underlag?”

05 dec, 2022 
En kvinna som sitter i kyla
Finns det någon sanning i att det är lättare att drabbas av urinvägsinfektion när det är kyligt ute? Ska man undvika att sitta på kallt underlag? Doktor Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och svarar här på en fråga som en läsare ställer om urinvägsinfektioner.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Gör kyla infektionen värre?

Jag har återkommande urinvägsinfektioner. Jag tycker att det blir värre på vintern och att infektionerna kommer oftare då. Finns det någon sanning i detta med att kyla ökar risken och att man till exempel inte ska sitta på ett kallt underlag? /Ximena

Se också: 5 vanliga problem med underlivet - så enkelt gör du någonting åt dem

5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt demBrand logo
5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt dem

Så här svarar läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin:

Det är många som tror att kyla påverkar, men det är något av en myt. Vintertid kan det förstås handla om andra utlösande saker, men inte om kyla i sig.

Det finns flera saker att göra för att förebygga urinvägsinfektioner. Kvinnans urinrör är ganska kort, bara någon till ett par centimeter, och är slemhinnorna i området sköra eller irriterade är det lätt hänt att de inte lyckas hålla undan de bakterier som finns i huden omkring. Skörheten kan bero på att man tvättar sig för mycket eller felaktigt. Har man problem med slemhinnorna är det bra att använda barn- eller intimolja i underlivet. De flesta känner till att man kan få urinvägsinfektion efter sex, och tipset är att alltid kissa efteråt för att skölja bort de bakterier som mekaniskt kan ha förts upp urinröret. Med åren ändrar slemhinnan karaktär och tydligast förstås i och efter klimakteriet. Man kan behöva smörja med lokalt verkande östrogen, eller östrogenfria krämer i underlivet för att undvika torrhet eller sveda. Krämerna kan förebygga urinvägsbesvär då de gör slemhinnorna mer livaktiga. Det finns även slidpiller med östrogen.

Annons

Drick något surgörande som tranbärsdricka

Jag antar att du haft kontakt med din vårdcentral. Det är bra att de får veta att du har upprepade besvär. Ibland kan det behövas långtidsbehandling med antibiotika. När du märker att det är en blåskatarr på gång, prova att dricka lite extra och gärna något surgörande som tranbärsdricka eller C-vitamin. Det gör det otrevligt för eventuella bakterier i blåsan.

Rätt tvätt skyddar, 3 tips från Gunilla:

  1. Tvätta underlivet med barnolja. Tvål ska man i princip alltid undvika på slemhinnor, då den torkar ut och förstör slemhinnans funktion.
  2. Tvätt med bara vatten kan också torka ut, om slemhinnan redan är lite skör.
  3. Våtservetter för bebisar är ett bra alternativ att tvätta med när man inte kan duscha.

Har du frågor om sjukdomar eller hälsa?

Fler experttips, frågor och svar hittar du på www.mabra.com

För frågor om sjukdomar eller hälsa - Mejla till [email protected]

Foto: Johan Eklund, TT

Annons