Fråga läkarenSmärta och värkSköldkörtelnHögt blodtryckKlimakterietTäta bröstOm MåBra

Så lindrades Elizabeths muskelreumatism: "Ett mirakel"

01 jun, 2024
Birgitta Lindvall Wiik
Polymyalgia reumatika (PMR), så kallad muskelreumatism, är vanligt bland kvinnor 50+. För Elizabeth yttrade sig tillståndet som värk i kroppen och begränsad rörlighet. Enligt experten är orsakerna inte helt klarlagda, men sjukdomen går i alla fall över och det finns lindrande behandling.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Tidiga tecken på atros – här är symtomen att vara uppmärksam påBrand logo
Tidiga tecken på atros – här är symtomen att vara uppmärksam på

Det känns som att musklerna värker och en stelhet smyger sig på. Bara ett par veckor efter första symtom kan det kännas omöjligt att ta sig upp ur sängen, att lyfta armarna och klä på sig.

– Polymyalgia reumatika, som kallas för PMR eller muskelreumatism, är en sjukdom som kommer relativt akut och förloppet till det sämre går fort. Smärtan och stelheten påverkar livskvalitén påtagligt, säger Stefan Engstrand, reumatolog vid Norrlands universitetssjukhus och Aleris specialistvård i Umeå.

Vanlig bland kvinnor här i norr

Sjukdomen drabbar nästan bara människor över 50 år, och två tredje­delar av fallen är kvinnor. Tillståndet är vanligare i den norra delen av världen och det finns en ökad förekomst inom vissa släkter.

Annons

– Men det är inte en ärftlig sjukdom på så vis att risken ökar om din förälder drabbats av PMR. Vi vet ganska lite om sjukdomens orsaker men den är relativt vanlig och känd inom primärvården, som tar hand om de flesta fallen, säger Stefan Engstrand.

Symtom vid PMR

  • Sjukdomen kan debutera plötsligt men kommer ofta smygande under några veckors tid, då du snabbt blir sämre.
  • Du känner dig trött och hängig och kan drabbas av lätt feber.
  • Smärta och stelhet i stora muskelgrupper kring nacke, axlar, överarmar, skuldror, höfter, säte och rygg. Symtomen finns vanligen på båda sidor av kroppen och du blir snabbt sämre.
  • Besvären är värst på morgonen och du kan ha svårt att ta dig ur sängen eller att lyfta armarna över huvudet när du klär på dig.
  • Sjukdomen ger inga bestående men och är inte kronisk.

En kraftig inflammation

Diagnosen ställs genom patientens sjukdomshistoria och blodprov som mäter inflammationsgraden i kroppen, det vill säga genom att man tar snabbsänka och sänka.

– Den drabbade har oftast en kraftig inflammation som visar sig genom blodprover och typiska symtom med stelhet och värk i framför allt säte, axlar, skuldror och rygg. Muskelreumatism ger aldrig värk i fingrar eller ben och värken sitter egentligen inte alls i musklerna, även om det känns så. Inflammationen sitter i leder, sen- och ligamentfästen, säger Stefan Engstrand.

Annons

Behandlas med kortison

Muskelreumatism behandlas alltid med kortison, oftast som tabletter, i medelhög dos och effekten kommer snabbt.

– Patienterna upplever ofta en dramatisk förbättring redan inom ett par dygn och det är det säkraste tecknet på att diagnosen är korrekt. Det händer att man förväxlar andra reumatiska sjukdomar, som har diffusa symtom hos äldre, med PMR. Till exempel ledgångsreumatism, säger Stefan Engstrand.

Illustration över kroppsdelar som man kan få ont i vid muskelreumatism, och Stefan Engstrand, reumatolog.
Vid PMR upplever man oftast att det gör ont i musklerna, men inflammationen sitter egentligen i leder, sen- och ligamentfästen, berättar Stefan Engstrand.

Riskgrupper hålls under uppsikt

Kortison räcker oftast som behandling, men ibland kombineras det med andra inflammationsdämpande läkemedel. Det gäller särskilt om patienten har en ökad risk för diabetes eller benskörhet, då dessa åkommor kan vara biverkningar av medicinering med kortison.

Annons

Själva sjukdomen är inte farlig, det är medicineringen som kan ge bestående skador om den pågår för länge. Patienten ordineras kalk­tabletter, D-vitamintillskott och skelettstärkande medicin i förebyggande syfte och blodsockret kontrolleras regelbundet.

PMR läker troligtvis av sig själv

För att minska risken för biverkningar vill man också trappa ner kortisonet ganska snabbt.

– Vi tror att sjukdomen självläker med tiden, inom två år är de flesta helt friska, utan kvarstående men eller funktionshinder. PMR är ingen kronisk sjukdom, säger Stefan Engstrand, och berättar att det är viktigt att hålla igång både kondition och muskelstyrka. Träning rekommenderas efter att den akuta inflammatoriska fasen är över.

Det pågår en hel del forskning om sjukdomen, med tiden kommer säkert fler svar på sjukdomens ­orsaker.

Elizabeth behandlas för PMR: "Jag har fått livet tillbaka"

Elizabeth Johansson, som har polymyalgia reumatika.
När Elizabeth hade som ondast kunde det ta 45 minuter att stiga upp ur sängen på ­morgonen.

Det började med en smygande värk i knäna och utvecklade sig till en stelhet och smärta som gjorde att Elizabeth Johansson hade svårt att röra sig. Det som doktorn först trodde var artros visade sig vara muskelreumatism, eller PMR.

Annons

När 68-åriga Elizabeths knä svullnade upp la hon märke till det. Men hon hade inte tid och ork att söka vård på en gång.

– Jag har i många år tagit hand om min demente make och allt fokus har varit där. Men när han fick komma till ett korttidsboende under en vecka passade jag på att gå till vårdcentralen, säger Elizabeth, som bor i Jokkmokk.

Läkaren misstänkte artros

Till en början misstänkte doktorn att hon hade drabbats av artros, men efter en röntgenundersökning kunde den diagnosen ganska snabbt avfärdas. Elizabeth gick inte vidare med någon utredning eftersom livet kom emellan.

– Min man avled och jag skulle styra och ställa med begravning, och mitt i sorgen sälja möbler och flytta från huset.

Besvären blev snabbt värre

Efter några månader eskalerade Elizabeths besvär, hon hade en trötthetsvärk i hela kroppen och det var en smärta hon aldrig upplevt förut.

– Jag var dessutom väldigt stel och orörlig. När jag skulle ge mat till katterna klarade jag inte av att böja mig utan fick släppa matskålarna från luften och hoppas att de landade rätt. Att stiga upp ur sängen om morgnarna var ett projekt som kunde ta 45 minuter, säger Elizabeth och berättar att hon tvingades lyfta benen med hjälp av händerna för att komma ur sängen.

Annons

Hon viftade bort symtomen

Det tog så lång tid för Elizabeth att ta sig till toaletten för morgonbestyren så att hon en gång inte hann fram i tid, hon gjorde på sig på vägen. Det avgjorde saken. Elizabeth vände sig till vårdcentralen igen.

– Jag är mentalsköterska och har jobbat inom psykiatrin en stor del av yrkeslivet. Jag tänkte att det var psyko­somatiskt. Att jag drabbades av de här symtomen på grund av sorgen och allt tufft jag varit med om under de senaste åren, då jag själv också behandlats för cancer. Med tanke på hur tufft jag haft det så blev jag liksom avtrubbad. Om det inte hade varit för att jag inte hann till toa i tid skulle jag nog avvaktat ännu längre med att söka hjälp.

Se upp för ­temporalisarterit

Muskelreumatism har samband med en sjukdom som gör att blodkärl i tinningarna inflammeras. Temporalisarterit drabbar cirka 10–15 procent av patienterna med muskelreumatism.

Behandling av temporalisarterit är viktigt då sjukdomen kan leda till blindhet. Artärer som påverkas förgrenar sig nämligen till ögonbotten, där synnerven sitter.

Symtom på temporalisarterit är lätt förhöjd feber, spänningshuvudvärk i tinningen, tuggtrötthet i käkarna, ömhet i hårbotten och över tinningen samt ­synpåverkan.

Annons

Klockren diagnos vid andra besöket

Elizabeth säger att hon är glad för att besvären inte kom under tiden hon vårdade sin man, det hade ­aldrig fungerat med tanke på hur orörlig hon blev.

Den här gången kunde doktorn ganska snart lägga ihop ett och ett när Elizabeth beskrev sina symtom och det visade sig att hon hade 70 i snabbsänka (hos en frisk person ligger värdet ofta under 3) och ­betydligt högre blodtryck än annars.

– Jag brukar ha ett blodtryck på 100 genom 70 och nu var det 140 genom 90. När doktorn gav mig diagnosen polymyalgia reumatika, så kallad muskelreumatism, kändes det som en bekräftelse på något jag själv börjat misstänka.

"Kändes som ett mirakel"

Elizabeth har en väninna som lidit av sjukdomen i flera år och hon kände igen symtomen. Det innebar att Elizabeth också kände till att behandlingen av sjukdomen ger en ökad risk för både benskörhet och diabetes typ 2 och att det därför är viktigt att leva sunt.

Annons

– Jag fick genast börja med en kortisonbehandling. Det var en fredag och när jag vaknade upp på lördagen hade jag inga problem med att kliva upp ur sängen. Det kändes som ett trolleritrick, ja ett mirakel. Hur kunde det vara möjligt? Efter att jag fick behandling blev jag så pass rörlig att jag vågade åka till Malta och träffa alla gamla vänner som jag och min man brukade ­besöka varje år. Det var fint.

Har fått orken tillbaka

Elizabeth säger att det känns som att hon fått livet tillbaka. Visst har hon fortfarande en muskeltrötthet och får stanna och vila flera gånger när hon är ute på promenad. Men hon är kvitt stelheten och kan ta långa promenader.

– Det är viktigt att röra på sig så jag försöker gå ut varje dag. Jag har också lagt om kosten till så kallad Medelhavskost. Jag äter mycket fisk, skaldjur, grönsaker och frukt och mår väldigt bra av det. Nu planerar jag att öppna mitt lilla antikvariat igen. Det har varit vilande under en tid men nu känner jag att orken och lusten har kommit tillbaka.

Foto: Shutterstock/TT, Privat

Annons