Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Jag blir nedstämd av värken i kroppen – vad kan det vara?

15 nov, 2023 

Värk i armar, rygg och ben. Signaturen "Gudrun" har levt med sin smärta länge och ber om råd från läkaren Christina Lundell som uppmanar henne att söka vård. Det kan handla om PMR, polymyalgia reumatika, och med rätt vård kan hon bli smärtfri.

Annons

Fråga: Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, men jag upplever att jag har ont i hela kroppen. Först satt smärtan i benen och då främst i låren, jag kommer ihåg det eftersom jag inte kunde ha barnbarnen i knät. När det inte gick över sökte jag läkare som inte kunde hitta något avvikande.

Nu har jag inte bara värk i benen utan även i armar och rygg. Jag känner mig öm och ”irriterad” i kroppen och då jag inte kan röra på mig lika mycket längre upplever jag att jag blivit mycket stelare. På natten när jag ligger ner värker ryggen och jag har ofta svårt att sova.

Jag känner mig nedstämd då detta påverkar mig mycket i vardagen. Det gör mig isolerad och jag blir ledsen då jag inte kan leka med barnbarnen på samma sätt som tidigare. Vad kan jag göra? Vad sjutton kan detta vara? /Gudrun

Läkaren Christina Lundell svarar: "Kan vara PMR"

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som leg. läkare på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Annons

Tack för din fråga. Din livskvalitet är tydligt försämrad och jag blir orolig över att du är påverkad i både kropp och själ. Så ska du inte behöva ha det!

Om man har ont så att sömnen störs, om man inte kan genomföra sitt liv som man vill och om man dessutom blir nedstämd på kuppen behöver man få hjälp.

En misstanke jag får av ditt brev och din beskrivning är att dina smärtor skulle kunna röra sig om polymyalgia reumatika, PMR (jag vet inte varför man inte hittat på ett svenskt namn på detta tillstånd som karaktäriseras av smärta, stelhet och svaghet i muskler, typiskt sett i lår och överarmar, bäcken, nacke, ländrygg).

PMR vanligare bland kvinnor

Det är inte helt ovanligt när man blir äldre. Ungefär 1 på 2 000 personer insjuknar varje år. Två tredjedelar av de som drabbas är kvinnor.

Om mina kollegor kommer fram till att du har PMR kan jag trösta med att de flesta blir mycket hjälpta av mediciner på bara några dagar. För varannan läker sjukdomen ut helt efter en långvarig kortisonbehandling.

Annons

Men innan vi går händelserna i förväg behöver din kropp undersökas och du behöver också lämna blodprov för att utesluta andra orsaker till dina besvär. Man vill också undersöka dina blodkärl eftersom det finns en koppling mellan inflammation i de stora kärlen och PMR. Innan man inleder behandling brukar man också röntga lungorna för säkerhets skull.

Det är inte ovanligt att smärta leder till att man mår dåligt i själen, men man kan också känna sig nedstämd av andra anledningar. När du beskriver ditt liv får jag intryck av att du trivs och har en god tillvaro i grunden men att du nu inte orkar med den på grund av att kroppen lägger hinder i vägen. Därför tänker jag som du att nedstämdheten är en följd av att du inte mår bra i kroppen.

Så sammantaget är mitt råd att du besöker en läkare för en grundlig genomgång, blodprovstagning och diagnos. Det finns goda möjligheter att du snart kommer att må bättre!

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons