Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Hemligheterna bakom ett långt liv - 12 tips!

13 sep, 2013 
Hemligheterna bakom ett långt liv
Finns det ett sätt att få klockan att gå långsammare? Nej, det finns fler än så! MåBra ger dig listan som kan förlänga livet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När vi åldras förändras vårt DNA. Telomererna, änden på våra kromosomer, blir med tiden kortare och gör att kroppen blir mer mottaglig för sjukdomar och påskyndar åldrandet. Ja, det är tidens tand tänker du. Tänk om! säger forskarna, som i studier funnit en rad livsstilsåtgärder som motverkar processen.

Att äta sund mat och motionera måttligt kräver inte särskilt stora omställningar av rutiner. Men små förändringar kan ha stor effekt, menar forskare i USA. De har funnit att denna typ av vanor ökar effektiviteten hos ett enzym som förlänger telomerlängden – och därmed motverkar åldrandet.

Här är knepen som kan ge dig en tresiffrig födelsedag!

1. Rör på dig

Personer som motionerar regelbundet lever längre än mindre aktiva människor. Flertalet studier understryker samma sak: motion motverkar hjärt-kärlsjukdom, stroke, diabetes, vissa cancerformer och depression. Motion kan dessutom hjälpa din mentala hälsa när du åldras, eftersom rörelse även kan motverka demens. Tio minuter om dagen räcker!

Annons

Forskare: Vi sitter oss till ohälsa och övervikt!

2. Väg lagom

Om du är överviktig har du allt att vinna på att gå ner till din trivselvikt. Med kilona försvinner också risken att drabbas av diabetes, hjärtproblem och en rad andra livsförkortande hälsoproblem. Det fett som samlas kring midja och mage, bukfettet, är särskilt skadligt.

Så blir du av med det farliga bukfettet!

3. Sluta röka

Det är ingen nyhet att ett fimpat nikotinberoende antagligen ger dig fler dagar på jorden. Slutar du röka när du är 30 kan du förvänta dig ett helt decennium extra, visar en brittisk studie. Att avbryta ovanan vid 40, 50 eller 60 förlänger livet med 9, 6 respektive 3 år enligt samma undersökning.

4. Skaffa vänner

Det finns en tydlig länk mellan ett rikt socialt liv och ett långt och lyckligt dito. Vänner berikar inte bara ditt liv – de kan faktiskt förlänga det också! Enligt en australisk studie minskar risken att dö i förtid om vi har en stort nätverk av nära och kära

Annons

Experten: Så tar du fast energitjuven!

5 …och se till att det är bra vänner!

Din bekantskapskrets vanor blir snabbt dina – så leta efter vänner med sund livsstil. Rökning och skadlig övervikt är två faktorer som kan korta livstiden ordentligt, men också två vanor som kan sprida sig inom vänkretsar. Den goda nyheten är att den som vågar bryta mönstret har samma inverkan på gruppen!

6. Ta en paus

Spanjorerna är något på spåren med sin siesta! En tupplur kan nämligen få oss att leva längre, visar en färsk studie bland 24 000 deltagare. Där framkom att personer som regelbundet sover middag löper 37 procent lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom med dödlig utgång.

4 effektiva anti age-måsten för alla kvinnor!

7. Ät klokt

Dieter där färska frukter, fisk och sunda fetter är ett tydligt inslag kan gynna livslängden. I en metastudie fick därför medelhavsdieten och okinawa-kosten full pott när det gällde samband mellan estimerad livslängd och kosttyp.

Annons

Lev längre med Okinawa-maten

8. Förälska dig

Flera undersökningar pekar på att gifta personer tenderar att leva längre än sina singelvänner. Forskare tror att social tvåsamhet och tryggad ekonomi är två bidragande orsaker. Och den som valt att skilja sig eller blivit änka kan förvänta sig samma positiva effekt, även frånskilda och änkor lever längre än personer som aldrig gift sig, enligt samma studie.

9. Sov ut

Satsa på en god natts sömn. Varje natt! En utsövd kropp är bättre rustad mot infektioner och utvilade personer har mindre risk att bli överviktiga eller drabbas av diabetes.

Stor sömnguide: Därför är vi så trötta!

10. Drick försiktigt

Hjärtproblem är mindre vanligt bland personer som konsumerar lite alkohol än bland människor som inte dricker alls. Att ett litet glas vin är bra för hjärthälsan kan många studier konstatera, men glöm inte hälsoriskerna som en överdriven konsumtion bär med sig: Alkohol kan i större mängd orsaka både hjärtproblem och skadlig övervikt.

Annons

11. Lär dig förlåta

Konsten att acceptera en ursäkt och förlåta en oförrätt har överraskande hälsokonsekvenser. Ilska och bitterhet kan sammankopplas med både sämre lungkapacitet, smärtande muskespänningar och högt blodtryck. Förlåtelsen dämpar ångest, släpper spänningarna och dämpar skadlig stress.

Bromsa åldrandet: Så räddar du minnet

12. Stressa lagom

Att stress påverkar vår hälsa negativt känner de flesta till. Idag är stress svårt att undvika och flera experter råder därför människo att hitta sin individuella ventil för stressreducering. Prova att meditera, yoga, träna, promenera eller lyssna på musik. Några minuter återhämtning varje dag räcker för att hälsovinsterna ska komma som ett brev på posten!

Forskare: Du kan stressa dig friskare!

 

Källor: Health.com, Zest, Webmd

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Lev längre med rätt mat – allt om kosten som bromsar åldrandet

Ät rätt och lev längre!

Svenska forskare har tagit fram ”kostportföljen”  en meny med mat som skyddar mot diabetes, hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och sviktande minne. Så funkar den!

Läs mer: Lev längre med rätt mat

 

Stor guide: Bästa hälsotipsen för DIN ålder!

Alla åldrar har sina fördelar, menar experterna.

Annons