SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Stor guide: Bästa hälsotipsen för DIN ålder!

14 mar, 2017 
Hälsotips för din ålder.
Det finns alltid saker du kan göra för att vårda hälsan – oavsett om du är 30 eller 60+. Med våra tips kan du leva gott just nu samtidigt som du lägger grunden för en frisk fortsättning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att åldras är förknippat med ångest för många av oss. Med åren kommer rynkor, sämre minne och diverse krämpor som vi gärna skulle vilja slippa. Men det fina i kråksången är att det finns massor som vi själva kan göra för att förebygga problem och behålla hälsan långt upp i åldrarna.

MåBra har frågat en läkare och en psykolog vad som är viktigt att tänka på när man är 30, 40, 50 och 60+.

Läs också: Därför blir vi lyckligare med åldern

 

Läkaren: Lyssna på dig själv

Karin Schenck-Gustafsson är professor i kardiologi vid Karolinska institutet i Solna och chef för Centrum för Genusmedicin vid Karolinska institutet i Solna,.

Hur ska vi leva för att få ett så bra åldrande som möjligt?

– Det är viktigt att du lyssnar på dig själv och gör det du tycker är kul. Då mår du bättre och får en finare livskvalitet, oavsett vilken ålder du befinner oss i. Din livsstil påverkar också i allra högsta grad hur du mår. Rent generellt bör du undvika rökning, vara måttlig med alkohol och äta en sund kost med mycket frukt och grönt, gärna kolhydrater med lågt GI och, framför allt, sparsamt med mättat fett. Motion är superviktigt. Titta på Kerstin Dellert, hon är 86 år och kör sitt gympaprogram varje morgon.

Annons

– Dessutom måste du vara försiktig med stress. Stressen är det största hotet mot kvinnohälsan och påverkar livskvalitet och överlevnad i alla åldrar, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Läs också: Träna rätt för din ålder – så gör du

– Men det är inte bara stressen du måste lära dig hantera. Du gör bäst i att bli sams med dina hormoner. Enligt Karin Schenck-Gustafsson är hormoner inblandade i de flesta av de typiskt kvinnliga krämporna – allt från pms och klimakteriebesvär till benskörhet och bröstcancer.

Inte nog med det, hormonerna påverkar även ditt psykiska välbefinnande. Är de i olag kan du bli nedstämd och deprimerad. Men det finns såklart andra anledningar till kriser. Du har väl hört talas om 30-årskrisen? Eller tror du att den är en myt?

 

Psykologen: Alla åldrar har sina fördelar

Madeleine Gauffin är legitimerad psykolog och psykoterapeut. Hon ger ofta råd om livsfrågor, och vet precis hur det ligger till med våra ålderskriser.

Annons

Hur är det – existerar 30-, 40-, 50- och 60-årskriser?

– Alla krisar ju inte vid en viss ålder. Däremot sammanfaller vissa åldrar med stora omställningar i livet, som kan sätta i gång existentiella funderingar. Det kan handla om att flytta ihop med den du älskar, att få barn – eller inte få barn. Kris eller inte beror nog mycket på hur ditt liv ser ut – och hur du vill att det ska se ut.

Läs också: Stor guide: Har du rätt hudvård för din ålder?

– Ålderskriser beror ofta på att vi har svårt att acceptera vissa omställningar. Men det finns fördelar med alla åldrar – det gäller bara att få upp ögonen för dem. Allt handlar om vilken inställning du har. Har du föreställningen om att åldrandet är lika med döden, eller att hela din identitet ligger i utseendet, då kan det bli svårt att åldras. Men jag tycker att många kvinnor mår bättre och blir starkare med åren. Jag skulle önska att alla känner så, säger Madeleine Gauffin.

Här är MåBra:s bästa hälsotips för just din ålder!

Så lever du livet vid 30+

Bästa tipsen för dig som är 40+

Smarta hälsoråd vid 50+

Livet på en pinne: Njut som 60+!

AV: Kristina Rosenberg

BILD: Thinkstock

 

20, 30, 40, 50, 60 – bästa maten för din ålder!

Vi behöver olika typer av mat beroende på hur gamla vi är.

Läs också: 20, 30, 40, 50, 60 – bästa maten för din ålder!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons