Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Lev längre med Okinawa-maten

29 jun, 2011 
Lev länge med Okinawa-maten
Den japanska ögruppen Okinawa kan inte bara stoltsera med härligt vita stränder. Här finns också flest hundraåringar i hela världen. Hemligheten sägs vara områdets speciella kost.
Annons

Den traditionella kosten från Okinawa minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, stroke och vissa cancerformer som tjocktarmscancer och bröstcancer. Skillnaden är markant, hela fyra gånger fler amerikaner dör i hjärt-kärlsjukdomar än Okinawabor.

Läs också: Hundraåringarnas hemlighet avslöjad: så förlängde de livet! 

The Okinawan Centenarian Study har sedan 1976 intervjuat och undersökt fler än 700 hundraåringar och ett hundratal ”ungdomar” mellan sjuttio och nittio år för att hitta orsaken, och ett nyckelord är kalorireduktion – mat med få kalorier.

Det här är modern okinawamat

Ät lagom portioner efter Hara Hachi Bu – sluta äta när du känner dig mätt till 80 procent. Se till att maten du äter är näringsrik men har få kalorier. Tänk så här:

Ät mest av: Grönsaker, rotfrukter, frukt, tofu, fettfri yoghurt och vattenbaserade grönsakssoppor.

Ät måttligt av: Vit fisk, keso, tillagat spannmål och bönor.

Annons

Ät mindre av: Fet fisk, bröd, magert kött, sojaost, russin.

Ät minst av: Vegetabiliska oljor, nötter, smör, choklad.

Så här säger svensk expertis:

– Det kan finnas en risk med att prata om kalorireduktion. Det handlar om vad vi äter. Med mycket grönsaker, rotfrukter och annan näringsrik men kalorifattig mat, så tror jag att vi förlänger livet. Det finns forskning som stödjer det,  säger Staffan Lindeberg, distriktsläkare och docent i allmänmedicin vid Lunds universitet.

Läs också: Forskare: Ta ut din semester – och lev längre

I MåBra nr 7 kan du läsa mer om ämnet i ”Maten som förlänger livet”. Där kan du också göra ett test för att de vilken kost som passar dig bäst.

Av: Kristina Rosenberg   Bild: Thinkstock

Annons