Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Lev längre med rätt mat – allt om kosten som bromsar åldrandet

22 dec, 2016 
Svenska forskare har tagit fram "kostportföljen" – en meny med mat som skyddar mot diabetes, hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och sviktande minne. Så funkar den!
Annons

Korn, baljväxter samt färgglada frukter och bär – det är några av komponenterna i den kostportfölj som forskare vid Functional Food Science Center i Lund tagit fram. Deras forskning visar att rätt typ av mat kan förebygga flera vanliga livsstilsjukdomar och hålla kroppen och hjärnan pigg.

– Vi har till exempel sett att man på bara fyra veckor med en välkomponerad kost kan sänka sitt kolesterol, blodtryck, dämpa inflammationer och minska risken för blodproppar, säger Inger Björck, professor i industriell näringslära och en av forskarna bakom kostportföljen.

Portföljen består av livsmedel som stabiliserar blodsockret, dämpar inflammationer och gynnar tarmfloran.

– Kombinationen av dessa livsmedel har gynnsamma effekter på hela kroppen. Och det handlar inte om några dramatiska förändringar av måltiderna, utan om helt vanlig mat. Vi rekommenderar fiberrik mat, samt livsmedel med lågt GI och mycket antioxidanter. Detta kan räcka för att minska risken för exempelvis diabetes och hjärt-kärlsjukdom, säger hon.

Annons

Våra matvanor spelar alltså en stor roll när det kommer till hur kroppen åldras. Inger Björck menar att det är viktigt att jobba förebyggande med kosten – att agera innan man blir sjuk.

– Man pratar mycket om kostrelaterade sjukdomar i dag. Men precis som man kan bli sjuk av dålig mat, kan man hålla sig frisk med bra.

Och det är inte bara kroppen som påverkas, utan även knoppen.

– Den här typen av mat, som motverkar riskfaktorer för diabetes och hjärt-kärlsjukdom, har visat positiva effekter på minnet, exempelvis förbättrad simultankapacitet och bättre problemlösningsförmåga. Det är kul att se att minnet och kroppen kan samverka på detta sätt, att hjärnan mår bra om kroppen mår bra.

Nyfiken på kostportföljen? Här ser du innehållet!

Klicka här för att se maten som håller dig ung!

 

AV: Anna Sundesten

BILD: Thinkstock

Annons