Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

Forskning: Det här naturläkemedlet kan lindra artrossmärta

13 sep, 2021 
Kosttillskott och en kvinna som håller sig för knät.
En studie där man analyserat flera tidigare studier på området visar att det finns ett kosttillskott som faktiskt kan lindra vid artrossmärta. Det verkar kunna ge liknande effekt som antiinflammatoriska läkemedel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 frågor och svar om gurkmejaBrand logo
5 frågor och svar om gurkmeja

Artros är en ledsjukdom som ofta missförstås som att det handlar om förslitningar. Brosket blir förstört, men det handlar snarare om en obalans mellan uppbyggnad och nedbrytning av brosket i leden.

Det kan leda till smärta, stelhet och en sämre funktion i leden. Men trots det bör man använda sin smärtande led, både före och efter en eventuell operation. Några riskfaktorer för artros är ärftlighet, övervikt och en svag muskulatur.

Det finns en hel del olika naturläkemedel och kosttillskott som marknadsförs med löftet att kunna lindra artrossmärtor. Men de flesta av dem har ingen vetenskapligt bevisad effekt, även om många känner sig hjälpta av dem.

Gurkmeja lika effektivt som läkemedel mot artrossmärta

Nu finns det dock visst belägg för att gurkmeja i kosttillskottsform kan ha effekt. Det är ett forskarlag från bland annat Lunds universitet som ligger bakom fyndet. De har genomfört en metaanalys där de sammanställt 16 olika studier om gurkmejans effekter vid knäledsartros.

Annons

Totalt ingick 1 810 vuxna med knäledsartros i sammanställningen, som även innefattar grupper som fått placebo och grupper som fått antiinflammatoriska läkemedel. Det rapporterar Aftonbladet.

– Effekten verkar liknande som för vissa antiinflammatoriska tabletter, men fördelen med gurkmeja tycks vara en något mindre risk för biverkningar, säger Martin Englund, professor och artrosforskare vid Lunds universitet, till tidningen.

Oklart om kurkumin är effektivt eller inte

Det aktiva ämnet kurkumin i gurkmeja är det som man tidigare pratat om ska ha vissa antiinflammatoriska egenskaper, men det går inte att säga säkert av den här studien att det är just den aktiva substansen det handlar om när det gäller effekterna vid artros.

Man har undersökt koncentrerad gurkmeja i kapselform och kan alltså inte säga någonting om hur gurkmeja i till exempel matlagningen kan fungera.

Mindre risk för biverkningar med gurkmeja

Resultaten visar att gurkmeja verkar ha en bättre effekt på smärta vid knäledsartros än placebo. Men också en liknande effekt som antiinflammatoriska läkemedel, NSAID, så som exempelvis Ipren eller Naproxen.

Annons

Gurkmeja visade sig också ha 12 procents mindre risk för biverkningar jämfört med antiinflammatoriska läkemedel.

Behövs mer forskning innan det kan rekommenderas

Men även om den här studien visat goda effekter behöver man genomföra fler studier för att ta reda på mer om gurkmejans smärtlindrande egenskaper som kosttillskott.

När det gäller oss här i Sverige är det inte heller säkert att resultaten är direkt överförbara på en svensk befolkning. Studierna som man tittat på i det här fallet är främst baserade på patienter från olika länder i Asien och det kan finnas faktorer som skiljer åt i levnadsvanor till exempel.

Kan man prova gurkmeja mot artros?

Enligt Linnea Bärebring, dietist och forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, har tidigare studier visat att kosttillskott som innehåller mycket antioxidanter kan öka risken för cancer om man äter dem under en längre tid. Det säger hon till Aftonbladet.

Men under en kort period anser hon att det sannolikt är riskfritt att prova gurkmeja som kosttillskott om man vill det. Martin Englund instämmer.

– Jag tror dock att kosttillskott mer tillhör undantagen än regeln för att lindra artrosvärk, men gurkmeja kan vara värt och relativt riskfritt att prova, säger han till tidningen.

Källa: Aftonbladet, Lunds universitet

Foto: TT

Annons