Forskare liknar socker och fett vid droger

Fett och socker triggar ett så starkt behov att forskare liknar beroendeprocessen vid drogmissbruk.

Det är amerikanska studier vid Templeuniversitetet i Philadelphia som står bakom de nya rönen. Där har försök på möss visat att djuren blir lika beroende av fett och socker som av narkotika.

Professor Sara Ward är en av USA:S ledande beroendeforskare och forskningsledare vid universitetes studie.  Hon har gjort flera studier på möss och deras beteende kring mat och beroendemönster.

När mössen är hungriga markerar de detta med att peta på en lucka med nosen för att få mat. Ward noterade att  vanlig mat gjorde att mössen petade som mest 10 gånger på luckan. Vankades det däremot sockerlösning motsvarande läsk kunde mössen peta upp till 44 gånger för att komma åt födan.

Men allra flest försök gjorde de när det fanns en belöning i form av fett och socker, exempelvis chokladkaka. Då kunde mössen markera mellan 70 till 100 gånger med nosen på matluckan. De var dessutom beredda att korsa ett elektriskt golv, något de inte gjort när det enbart fanns vanlig mat att äta.

Ward drar därför tydliga paralleller mellan mössens sug efter fett och socker och deras lockelse av beroendeframkallande preparat som alkohol, kokain och heroin.

Att socker kan framkalla ett starkt beroende kan vår bloggare Gunilla Sahlin skriva under på. Gunilla är aktuell med boken Vitt begär, där hon berättar om sin resa från svårt sockerberoende till ”nykter”. Missa inte hennes blogg Sockerfällan på MåBra.com!

LÄS OCKSÅ:

Socker-kick: Så reagerar din kropp på sött!

 

Källa: Svenska Dagbladet

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Utvald läsning