Allt fler kvinnor fyller 100 – men jämnåriga män mår bättre

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vi blir allt äldre. Fler än någonsin passerar 100-strecket, enligt en studie från King’s College London. Det visade sig också att fler kvinnor än män uppnår den höga åldern. Men hälsotillståndet hos männen som blir så pass gamla är över lag bättre och de och lider mer sällan av kroniska sjukdomar än kvinnorna.

Forskarna studerade förekomsten av sjukdomar som blir allt vanligare med åldern som bland annat diabetes, stroke, artrit, cancer, benbrott, demens samt syn- och hörselnedsättningar hos 11 084 testpersoner.

Läs mer: Därför blir vi lyckligare med åldern

De kunde då konstatera att antalet kvinnor som fyllde 100 år hade ökat med 50 procent mellan 1990 och 2013. Dessutom var det fyra gånger fler kvinnor än män som nådde den höga åldern. Men även männen blir äldre. Resultaten visade att 30 procent fler av dem blir 100 år idag än vid början av 1990-talet.

Läs mer: Testa din fysiska ålder här!

Även om männen över lag inte nådde upp till samma höga ålder så var de av dem som trots allt blev 100 år vid bättre hälsa än kvinnorna i samma ålder. Kvinnorna led i större utsträckning av kroniska sjukdomar som benbrott, inkontinens samt problem med synen och hörseln. Men över lag tyckte forskarna att det var förvånansvärt många av 100-åringarna som inte hade några direkt allvarliga hälsoproblem.

Läs mer: Ju yngre du känner dig, desto längre lever du!

Enligt en studie från Karolinska institutet i Stockholm kommer hälften av barnen som föds i dag att uppleva sin 100-årsdag, om livslängden fortsätter att öka i samma takt som den gjort hittills.

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Lev längre med rätt mat – allt om kosten som bromsar åldrandet

Ät rätt och lev längre!

Svenska forskare har tagit fram ”kostportföljen”  en meny med mat som skyddar mot diabetes, hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och sviktande minne. Så funkar den!

Läs mer: Lev längre med rätt mat

 

Stor guide: Bästa hälsotipsen för DIN ålder!

Alla åldrar har sina fördelar, menar experterna.

Det finns alltid saker du kan göra för att vårda hälsan – oavsett om du är 30 eller 60+. Med våra tips kan du leva gott just nu samtidigt som du lägger grunden för en frisk fortsättning.

Läs mer: Bästa hälsotipsen för din ålder

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: