7 bra anledningar att träna löpning – året om!

1. Minskad risk för hjärtsjukdomar

Löpning kan minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar med 45 procent, enligt forskning som nyligen publicerades i Journal of the American College of Cardiology. Det beror på att löpning håller blodtrycket i schack, höjer det goda HDL-kolesterolet och förbättrar blodsockernivåerna.

Läs mer: 10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

 

2. Du bränner massor av kalorier

Om du föredrar att träna kondition inomhus på gymmet så är löpbandet den mest effektiva maskinen för att bränna kalorier, enligt en studie från Medical College of Wisconsin. Hård konditionsträning på löpbandet visade sig bränna 705-865 kalorier på en timme. Träningscykeln och roddmaskinen var enligt studien mindre effektiva för att göra sig av med kalorier.

Läs mer: Se hur många kalorier olika träningsformer förbränner i vår motionstabell!

 

3. Du blir mindre orolig

En timmes träning är tre gånger bättre för att minska oro än att vila lika länge, enligt en studie från University of Georgia.

Läs mer: Testa dig själv – är din oro normal eller inte?

 

4. Du orkar mer på alla områden

Om du kan ta dig igenom en lång löprunda så klarar du att du ta dig igenom vad som helst! Eftersom konditionsträning kräver uthållighet så kan löpning även öka förmågan att orka med vardagliga men ansträngande sysslor som inte har med träning att göra, enligt forskning från University of Iowa.

Läs mer: Superdrycken som ökar din uthållighet

 

5. Dina ben stärks

Högintensiv träning som löpning ger ett starkt skelett eftersom benens tillväxt stimuleras och mineraltätheten i dessa även ökar.

Läs mer: Slipp benskörhet – 5 tips för starkare ben

 

6. Cancerrisken minskar

Regelbunden träning minskar risken för att utveckla vissa typer av cancer, enligt en sammanställning av resultaten från 170 olika studier i Journal of Nutrition. Dessutom var dödligheten hos bröstcancerpatienter som tränade löpning betydligt lägre än hos andra som avsatte lika lång tid för promenader, enligt International Journal of Cancer.

Läs mer: 6 faktorer som påverkar din risk att få bröstcancer

 

7. Du lever längre

Löpning förlänger livet, enligt forskare vid Stanford University. I en långvarig studie undersökte forskarna hur löpning påverkar hälsan. Efter 21 år levde fortfarande 85 procent av löparna jämfört med endast 66 procent av de som inte konditionstränade.

Läs mer: 5 minuter om dagen kan förlänga ditt liv

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

 

Läsarfråga: ”Hur får jag smalare lår?”

Få smalare lår

Läsaren Kimberly har komplex för sina ”stora” och ”dallriga” lår. Hur ska man göra dem smalare om man inte kan punktförbränna bort fettet? Motionsexperten Katarina Woxnerud svarar.

Läs mer: ”Hur får jag smalare lår?”

 

Metoden som gör dig smal för livet – utan bantning

De flesta som bantar återfaller i gamla vanor så småningom. Undantaget är Step Diet.

Personer som lyckas gå ner mycket i vikt – och sedan behålla sin nya vikt år efter år – har en sak gemensamt. Så här kan du dra nytta av samma metod!

Läs mer: Metoden som gör dig smal för livet – utan bantning

 

Leila Söderholm: ”Så smygtränar du dig i form!”

MåBra:s träningsexpert Leila Söderholm slår ett slag för vardagsmotion!

Du behöver inte ta dig till ett gym för att komma i form. Träna kan du göra precis var som helst – till och med i mataffären!

Läs mer: Så smygtränar du dig i form

Utvald läsning