Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

7 bra anledningar att träna löpning – året om!

06 nov, 2014 
Löpning förbättrar hälsan både fysiskt och psykiskt. Här är listar vi några av de främsta fördelarna. Så snöra på dig skorna och ge dig ut i spåret!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1. Minskad risk för hjärtsjukdomar

Löpning kan minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar med 45 procent, enligt forskning som nyligen publicerades i Journal of the American College of Cardiology. Det beror på att löpning håller blodtrycket i schack, höjer det goda HDL-kolesterolet och förbättrar blodsockernivåerna.

Läs mer: 10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

 

2. Du bränner massor av kalorier

Om du föredrar att träna kondition inomhus på gymmet så är löpbandet den mest effektiva maskinen för att bränna kalorier, enligt en studie från Medical College of Wisconsin. Hård konditionsträning på löpbandet visade sig bränna 705-865 kalorier på en timme. Träningscykeln och roddmaskinen var enligt studien mindre effektiva för att göra sig av med kalorier.

Läs mer: Se hur många kalorier olika träningsformer förbränner i vår motionstabell!

 

3. Du blir mindre orolig

En timmes träning är tre gånger bättre för att minska oro än att vila lika länge, enligt en studie från University of Georgia.

Annons

Läs mer: Testa dig själv – är din oro normal eller inte?

 

4. Du orkar mer på alla områden

Om du kan ta dig igenom en lång löprunda så klarar du att du ta dig igenom vad som helst! Eftersom konditionsträning kräver uthållighet så kan löpning även öka förmågan att orka med vardagliga men ansträngande sysslor som inte har med träning att göra, enligt forskning från University of Iowa.

Läs mer: Superdrycken som ökar din uthållighet

 

5. Dina ben stärks

Högintensiv träning som löpning ger ett starkt skelett eftersom benens tillväxt stimuleras och mineraltätheten i dessa även ökar.

Läs mer: Slipp benskörhet – 5 tips för starkare ben

 

6. Cancerrisken minskar

Regelbunden träning minskar risken för att utveckla vissa typer av cancer, enligt en sammanställning av resultaten från 170 olika studier i Journal of Nutrition. Dessutom var dödligheten hos bröstcancerpatienter som tränade löpning betydligt lägre än hos andra som avsatte lika lång tid för promenader, enligt International Journal of Cancer.

Läs mer: 6 faktorer som påverkar din risk att få bröstcancer

 

7. Du lever längre

Löpning förlänger livet, enligt forskare vid Stanford University. I en långvarig studie undersökte forskarna hur löpning påverkar hälsan. Efter 21 år levde fortfarande 85 procent av löparna jämfört med endast 66 procent av de som inte konditionstränade.

Läs mer: 5 minuter om dagen kan förlänga ditt liv

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

 

Läsarfråga: ”Hur får jag smalare lår?”

Få smalare lår

Annons