Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

6 faktorer som påverkar din risk att få bröstcancer

01 okt, 2015 
Du kan själv minska risken att drabbas av bröstcancer. Här är sex saker som du bör vara extra uppmärksam på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Bröstcancermånaden oktober är här, då vi lägger extra fokus på att öka medvetenheten kring denna cancerform, som drabbar runt 8 000 svenska kvinnor varje år.

Här är sex faktorer du själv kan se över för att minska din risk att drabbas!

1. Dina kostvanor

Mer och mer forskning tyder på att risken för att utveckla bröstcancer minskar om man sänker intaget av rött kött och istället äter mer växtbaserat. Korsblommiga grönsaker, som blomkål och brysselkål, minskar inflammation och hjälper till att hålla östrogennivåerna i schack. Även röda och orangea grönsaker, som tomater och morötter, rekommenderas. De innehåller nämligen karotenoider – antioxidanter som sänker bröstcancerrisken. Dessutom bör intaget av socker och mejeriprodukter hållas nere.

Läs mer: Brysselkål är en av grönsakerna som ger ”negativa kalorier”

2. Dina alkoholvanor

Flera studier har visat att hög alkoholkonsumtion ökar bröstcancerrisken. Det är särskilt riskabelt att dricka alkohol mellan den första menstruation och den första graviditeten, enligt en studie utförd vid Washington University School of Medicine.

Annons

Läs mer: Dallrig mage? Skyll på alkoholen!

3. Din träning

Träning kan minska risken att utveckla bröstcancer på flera sätt. För det första så fungerar den fysiska aktiviteten anti-inflammatoriskt och stärker immunförsvaret. Dessutom kan blodsocker- och insulinnivåerna sänkas, vilket kan hjälpa kroppen att bryta ner östrogen så att cancerrisken minskar. Det optimala är att motionera en timme om dagen åtminstone 4-5 dagar i veckan.

Läs mer: Så bra är träning mot depression

4. Din vikt

Övervikt ökar risken för att drabbas av bröstcancer med 30-60 procent. Det beror på att östrogen produceras i fettceller. Ju fler sådana du har, desto mer östrogen bildas. Extra östrogen ökar nämligen risken för att tumörer bildas.

Läs mer: Tappa kilon med hormonmetoden

5. Ditt midjemått

Det är inte bara själva vikten som påverkar cancerrisken, utan även var på kroppen den sitter. Hur mycket en kvinnas kjolstorlek förändras med åldern visade sig starkt påverka risken för att utveckla bröstcancer, enligt en studie som publicerades i British Medical Journal. I undersökningen deltog 93 000 kvinnor som var minst 50 år och aldrig hade haft bröstcancer. De fick berätta vilken kjolstorlek de hade när de var 25 år och hur den hade förändrats sedan dess.

Annons

Det visade sig att risken att utveckla bröstcancer blev 77 procent högre om kjolstorleken hade ökat med två storlekar under varje årtionde upp till klimakteriet. För de kvinnor som blev en kjolstorlek större varje decennium ökade risken med 33 procent.

Läs mer: Så minskar du midjemåttet utan att äta mindre

6. Gifter i omgivningen

Vissa kemikalier kan öka bröstcancerrisken. Man bör försöka undvika ftalater – konserveringsmedel som bland annat används i smink. Detsamma gäller bisfenol A (BPA) som ofta finns i plast.

Läs mer: 15 giftfria frukter och grönsaker

 

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock

LÄS MER

Forskaren: Många väljer att operera bort brösten

Många väljer att operera bort brösten om det finns en dokumenterad risk att drabbas

En förebyggande bröstoperation minskar cancerrisken avsevärt hos dem med en genetisk bröstcancerform i släkten.

Läs mer: Många väljer att operera bort brösten

 

Därför bör kvinnor undvika transfetter

Se upp med pommes friten, de kan innehålla skadliga fetter.

Annons