Aldrig mer trött - så gör du mirakeldrycken!

Iskiate, eller chia fresca, är en dryck som löparfolket tarahumaraindianerna använder som kraftkälla och törstsläckare. Tarahumarafolket, eller rarámuri som de också kallas, är kända för sin uthållighet när det gäller löpning. Kvinnor och män, åldringar och barn – alla besitter de en märklig förmåga att springa. Långt och länge dessutom! Ofta har de lekfyllda lopp, betydligt längre än västvärldens marathon, som varar i flera dygn i eländig terräng. Och som sportdryck används ingenting annat än just iskiate.

I boken Born to run, av Christopher McDougall, hyllar författaren dryckens energigivande egenskaper, där han liknar huvudingrediensen chiafrön vid en ”smoothie blandad av lax, spenat och mänskligt tillväxthormon”. Och visst är de små fröna riktiga näringsbomber! Låt dig inte luras av storleken, de små fröna är nämligen fullpackade med omega-3 och 6, protein, kalcium, järn, zink och viktiga antioxidanter.

Trots sitt magiska skimmer är iskiate enkelt att laga själv. Drycken baseras på vatten, chiafrön, färsk lime och om man vill: lite agavesirap för sötmans skull. Agavesirapen har lägre GI-värde och betydligt fler näringsämnen än traditionell sirap eller socker. Även honung kan användas.

Piggare – och smalare!

När chiafrön blandas med vatten bildas en gelé, vilket beror på de lösliga kostfibrerna som finns naturligt i fröna. Samma process händer i magen, där gelén bildar en naturlig barriär mellan matsmältande enzymer och kolhydraterna i kosten. Så det är inte bara orken som påverkas av iskiaten, drycken ger också ett långsammare blodsockerpåslag och på sikt därför en smalare midja!

Recept!

Sugen på att prova? Klicka här för att se receptet!

 

Källor: Runners World, Born to run, rawfoodshop.se

AV: Jennie Sandberg

FOTO: Jennie Sandberg

 

Utvald läsning