Annons

Annons

Kan man tappa kilon – utan hunger?

Går det att bli av med sina överflödskilon utan att känna sig hungrig jämt? Här svarar MåBra:s viktcoach Marie Tegnér på frågan.


Fråga: Jag undrar hur man går ner i vikt utan att vara hungrig hela tiden? Jag försöker hålla nere på kalorierna, men det slutar alltid med att jag är så hungrig att jag inte klarar av det. Hur hittar jag en bra balans, och finns det någon metod som inte gör en hungrig?

Annons

 

Svar: Du är inte ensam om problemet, men det är till stor del en inställningsfråga. För det första är det inte farligt att vara hungrig, det brukar gå över när man har vant sig. Jag halvfastar själv på 500 kcal vissa dagar och tycker inte att hungern är något problem längre. Det är viktigt att kunna identifiera skillnaden mellan hunger och sug. Suget är oftast svårare att motstå, men det kan du lära dig att hantera, framför allt genom att vara bestämd med att du kan klara dig utan att äta mer än du behöver.

Men visst finns det metoder som gör att du lättare håller dig mätt. I MåBra nr 2 2017 skrev vi om ED-dieten, som bygger på att du äter mat med mycket volym som gör att du känner dig nöjd längre. Den artikeln samt tillhörande recept finns på www.mabra.com/eddieten.

De flesta upplever också en mer hållbar mättnad av att äta lågkolhydratkost, typ LCHF-diet, men då vill jag förorda att du väljer smart med mycket fisk, kyckling, ägg, baljväxter, grönsaker och rotfrukter, frukt och bär plus en mindre mängd nyttiga fetter från oliv, avokado, mandel, frön och nötter. Undvik snabba kolhydrater och håll nere på feta mejeriprodukter – välj hellre vanlig yoghurt och magrare ostar.

En tredje väg att gå är att testa 5:2 eller annan halvfasta. Då är du visserligen hungrig enstaka dagar, men får äta mer de andra dagarna. 5:2 kan du även kombinera med ”LCHF light” eller ED.

 

Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Bränn fett rätt

Läs också: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor! 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…