Annons

Annons

Hur ska jag och min sambo äta?Fråga:

Jag och min sambo har olika mål – jag strävar efter viktnedgång medan han tränar och vill bygga muskler. Finns det mat som passar oss båda?

Lena

 

Svar:

Grunden för er båda är proteinrik mat såsom kött, fisk, fågel, ägg, bönor, linser, ärter och mejeriprodukter. Där behöver ni en stor andel, båda två. Exempel kan vara köttgryta, ugnsbakad fisk, kycklingsoppa, kokt eller stekt ägg, bönröra, linssallad, ärtpuré och mjölkprodukter.

Annons

När det gäller kolhydratdelen passar kokt potatis, fullkornsris och rotfrukter er båda. Grönsakerna kan ni ha vinägrett eller liknande på. För din sambo är större portioner med lite extra fett i lösningen. Det kan handla om någon extra klick smör, extra olja, fullfeta mjölkprodukter som tillbehör (mjölk-, yoghurt- och filsåser, riven ost på maten och liknande), hackade nötter och frön i salladen och så vidare.

Nötter, frön och avokado är fettrika och dessutom mycket näringstäta livsmedel som kan ge din sambo mer energi i sin mat.

Vatten är en utmärkt måltidsdryck för den som vill hålla nere sitt energiintag, liksom lättmjölk, naturell sojadryck eller havredryck. Vill man ha ett större energiintag är standardmjölk, eller till och med den fetare lantmjölken, ett ännu bättre val, liksom juice.

Vi ska heller inte glömma efterrätten som en del av måltiden. En bra och energirik efterrätt kan vara fruktsallad med nötter, där en rejäl portion passar för din sambo medan en mindre portion kan vara bättre lämpad för dig.

Anki

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…