Annons

Annons

Hur bra är det att träna på löpband?

Hur långt kan man komma med träningen på ett löpband? Motionsexperten tipsar om bästa löpbandsträningen.


Fråga: Jag undrar om det är en bra motionsform att gå på löpband. Jag brukar gå 40–60 minuter varje dag och bränner runt 200–460 kalorier. Jag går ganska fort och blir svettig. Räcker det för att öka kondition och gå ner i vikt?
Tack för en bra tidning!
Monica

Annons

 

Svar: Så duktig du är! Träning på löpband är en bra motionsform, speciellt när det är blött eller halt ute.
För en ännu effektivare viktnedgång rekommenderar jag dig att se över kosten, men också att lägga till styrketräning för kroppens stora muskler – gärna 2–3 gånger i veckan. Du formar då kroppen bättre och ökar din grundförbränning.

Gilla MåBra på Facebook

För att träna konditionen behöver du få upp pulsen ännu mer och variera dina pass. Du bör bli så pass flåsig att det känns ansträngande och är svårt att prata obehindrat. Lek med hastigheten, lutningen och intensiteten på passen. Detta kommer göra att din utveckling tar ny fart och både kondition och viktnedgång får en ordentlig skjuts.

Intervallträning är perfekt för löpbandet. Ställ in den lutning och hastighet du vill. Mellan intervallerna tar du tag i armstöden och hoppar upp på sargen på varsin sida om bandet för att vila eller gå långsamt. Lek med olika längd på intervallerna från 30 sekunder till 4 minuter och testa lutning från 1 till 8 grader. Prova gärna att gågga, det vill säga att jogga på intervallerna och gå mellan. Värm upp innan!

Förslag:
· 1 minut snabbt + vila 30 sekunder. Upprepa 5–10 gånger.
· 4 minuter snabbt + vila i 2 minuter. Upprepa 4 gånger.
· Stege: 1 minut snabbt + gå 1 minut, 2 minuter snabbt + gå 2 minuter, upp till 4 minuter. Sedan minskar du intervallerna och vilan med 1 minut tills du är nere på 0 minuter igen.

 

PT-tips: Att springa på löpband vs. ute

Löpband eller ute?

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…