HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Vinterkräksjukan 2020 – det här bör du veta om årets virus

10 nov, 2020 
Kvinna i soffa med vinterkräksjuka.
Förra säsongen av vinterkräksjuka blev ovanligt kort tack vare restriktionerna mot coronaviruset. Kan vi vänta oss samma sak för 2020 och 2021? Det här bör du vet om årets vinterkräksjuka – symtom, inkubationstid och bästa sätten att skydda dig.
Annons

Videon kunde inte hittas

Vi närmar oss en ny säsong av vinterkräksjukan – den oerhört smittsamma magsjukan som beror på norovirus, en del av familjen calicivirus. Säsongen brukar sträcka sig mellan november och april.

Förra säsongen rapporterades fler fall än vanligt under den första halvan av säsongen, med ungefär 20 procent fler fall jämfört med föregående säsonger.

Men i mitten av mars sjönk antalet fall av vinterkräksjuka drastiskt. Säsongen 2019-2020 blev kortare än på väldigt länge, tack vare restriktionerna som sattes in för att minska spridningen av coronaviruset.

– Redan i slutet av mars kunde säsongen för vinterkräksjuka förklaras som avslutad. Det är nästan två månader tidigare än vanligt, säger epidemiolog Elsie Ydring på Folkhälsomyndigheten.

Symtom på vinterkräksjuka – eller corona?

Vanliga symtom när du drabbats av vinterkräksjuka är ett eller vanligtvis flera av följande:

  • illamående
  • diarréer
  • kräkningar
  • ont i magen
  • feber
  • huvudvärk
  • ont i kroppen

Flera av symtomen är samma som de man kan få om man smittats av coronaviruset och har covid-19. Därför är det viktigt att du stannar hemma om du upplever något av symtomen. Håller symtomen i sig i mer än 24 timmar uppmanar 1177 dig att göra ett test för covid-19.

Annons

Inkubationstid för vinterkräksjuka

Inkubationstiden, alltså tiden mellan smittotillfället tills symtomen visar sig, är för vinterkräksjukan mellan 12-48 timmar.

Man kan dessutom bära på viruset och smitta andra utan att själv uppvisa symtom.

Söka vård för vinterkräksjuka

Går symtomen inte över kan du behöva söka vård – kontakta alltid sjukvårdsupplysningen innan för att få råd kring hur du ska göra, och svar på om du behöver komma in akut till sjukhus eller inte. Sök hjälp om du upplever något av följande:

  • stark trötthet och svaghet.
  • diarré i mer än en vecka.
  • kräkningar i över ett dygn utan att det avtar.
  • magsjuka, i kombination med användninga av läkemedel mot hjärtsvikt, diabetes eller en annan allvarlig sjukdom.
  • muntorrhet, törst, du kissar lite och har mörk urin. Det kan vara tecken på vätskebrist.

Hur smittar vinterkräksjukan?

Calicivirus är väldigt smittsamma – det kan räcka med så lite som tio viruspartiklar för att man ska bli sjuk, och när man kräks sprids viruset i luften väldigt effektivt.

– Man kan smittas genom att man går på samma toalett som någon som är sjuk eller genom att en sjuk person har hanterat mat man äter. Det kan också smitta via viss mat, till exempel utländska frysta hallon, ostron och musslor, säger Elise Ydring.

Annons

Att sjukdomen fått namnet vinterkräksjukan beror på att flest insjuknar under vinterhalvåret – antagligen för att vi umgås mer inomhus och närmare varandra än under sommaren. Men viruset kan man smittas av när som helst under året och det är lika smittsamt oavsett årstid.

Hur skydda sig mot vinterkräksjukan?

Handsprit tar inte död på norovirus eller andra calicivirus – det bästa är att tvätta händerna med tvål och vatten, och se till att gnugga runt tvålen ordentligt när du tvättar dem. Extra viktig är handtvätten innan du ska äta och efter toalettbesök.

Torka gärna händerna på en egen handduk eller med pappershanddukar på offentliga platser som skolor och kontor.

Undvik också att träffa personer som är sjuka och som du vet har vinterkräksjuka.

Om du själv är sjuk ska du hålla dig hemma och undvika kontakt med andra människor. Laga inte mat åt andra och om det går: Gå på en egen toalett om ni har två eller fler hemma.

Annons

Se till att inte gå tillbaka till jobb och aktiviteter innan du är helt frisk – stanna hemma i minst ett dygn efter att du senast kräktes eller hade diarré. För barn i förskolan gäller minst två dygn.

Kan man har vinterkräksjuka utan symtom?

Ja, om någon i hemmet exempelvis är sjuk kan en symtomfri familjemedlem bära med sig viruset och smitta på skola eller arbetsplats. Därför är det bra om hela hushållet kan isolera sig om en fått vinterkräksjuka.

Riskgrupper

De som kan vara särskilt utsatta om de får vinterkräksjuka är äldre och personer med underliggande sjukdom, eller som av någon anledning har nedsatt immunförsvar. För dessa kan viruset ge allvarlig sjukdom, och till och med orsaka dödsfall.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177, Livsmedelsverket, MåBra Foto: TT

...

Läs mer:

Dr Mikael: Det här är den ENDA handspriten som skyddar mot vinterkräksjuka

Nya larmet: Ovanligt många vinterkräksjuka – av ostron

Nya rön: Din blodgrupp styr om du får vinterkräksjukan

Annons