Nya larmet: Ovanligt många vinterkräksjuka – av ostron

Ostrom vinterkräksjuka.

Det var inte länge sen vi skrev om att kräftor misstänktes ligga bakom ett större salmonellautbrott – och nu är ett annat skaldjur i blåsväder. Ett sjuttiotal personer med magsjuka tros nämligen har fått smittan från ostron under december och januari månad.

Det är Livsmedelsverket som larmar i ett pressmeddelande om att man funnit norovirus (samma virusgrupp som vinterkräksjukan) i franska ostron. Sjukdomsfall har rapporterats från Sverige, Nederländerna, Frankrike och Italien.

Virus i svenska ostron också

”Symtomen har i de allra flesta fall stämt med de för norovirus, eller vinterkräksjuka som det också kallas. I en del fall har det även kunnat bekräftas med hjälp av mikrobiologiska analyser,” står det på myndighetens hemsida.

Man misstänker att fler i Sverige kan ha blivit smittade än de inrapporterade fallen. I Frankrike har nu många av de fiskeområden som levererar ostron stängts.

”För att hjälpa till i ett internationellt utredningsarbete spårar svenska myndigheter varifrån ostronen som orsakat sjukdom i Sverige kommit. I några av fallen i Sverige är det svenska ostron som misstänks ha orsakat magsjukan,” skriver man i pressmeddelandet.

Vad är vinterkräksjuka?

Calici- och norovirus, som orsakar vinterkräksjuka, och rotavirus är den vanligaste orsaken till magsjuka. Symtomen vid vinterkräksjukan kommer ofta snabbt. Du får oftast flera av följande symtom:

• illamående

• diarréer

• kräkningar

• ont i magen

• feber

• huvudvärk

• ont i kroppen

Tänk på! Handsprit dödar INTE virus och studier har visat att norovirus kan leva upp till två veckor på exempelvis ett dörrhandtag. Du kan också föra smittan vidare om du har en sjuk familjemedlem hemma, så sätt hela familjen i karantän när någon av er är sjuk. Tipsen kommer från Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Läs mer om vinterkräksjukan här!

Källa: Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten  Foto: TT

Läs mer:

Nya rön: Din blodgrupp styr om du får vinterkräksjukan

Varför är jag magsjuk? Skillnaden mellan vinterkräksjuka och matförgiftning

Ny forskning: Så skyddar du dig bäst mot vinterkräksjukan

Utvald läsning