Vilket bordsmargarin är bäst för mig?

Smör är bättre än margarin.

Fråga: 

Jag var på en föreläsning där de tog upp mättade, enkel- och fleromättade fetter. De sa att man kan tänka på att byta ut smöret hemma. Deras tumregel var: ”Ju hårdare ditt smör är i rumstemperatur, desto mer mättat fett innehåller det.”

Min tanke är då att Lätta är dåligt, det har samma konsistens oavsett hur länge det står framme, medan Bregott smälter i rumsvärme. Enligt innehållsförteckningarna innehåller Lätta endast 15 gram mättat fett mot Bregott som har 40 gram. Vilket är bäst?

Sara

 

Svar:

Det är sant att ett hårt fett är mer mättat än ett flytande och vi ska se upp med mängden mättat fett som vi stoppar i oss eftersom det påverkar våra blodkärl och bidrar till åderförfettning.

Jag vill påstå att det är den totala mängden mättat fett i kosten som är intressant. Äter du 100 gram köttfärs med 15 procent fett får du i dig motsvarande 1 matsked rent fett. 100 gram korv med 25 procent fett ger nästan 2 matskedar fett. En tallrik fil med 3 procent fett ger däremot endast en halv matsked fett och väljer du lättfil blir mängden bara en fjärdedels tesked.

Om du brer mindre smör på din smörgås och framförallt minskar på feta köttprodukter till förmån för livsmedel med hög andel omättat fett, som fet fisk, nötter, raps- och olivolja, så kommer du att få i dig en bättre fettkvalitet.

Vanlig Bregott består av 80 procent smör och resten olja. Oljan gör fettet mer bredbart än smör, men ger också en lite lägre andel mättat fett. Om du gillar smörsmaken – fortsätt med Bregott! Den lilla fettmängden du lägger på din smörgås blir i sammanhanget av mindre betydelse.

Marie

Utvald läsning