FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Ny studie: Här är den lyckligaste generationen

22 dec, 2022 
Tre generationers kvinnor
Generation Z, millenials eller boomers – vilken generation är egentligen lyckligast? En ny studie har gjorts på sex olika generationer som fått uppskatta sitt välmående. Resultatet är väntat, men också oroväckande.
Annons

Beroende på var man befinner sig i livet skiftar troligtvis också måendet därefter, men frågan är – när är man som lyckligast?

Se också: Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nuBrand logo
Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

I många år har det forskats och samlats data för att ta reda på just det. Och nu har det kommit en färsk amerikansk studie som täcker åldersspannet över sex generationer från 18 år och uppåt, rapporterar Psychology today.

I studien ingår generationsgrupperna:

  • Den tysta generationen
    Födda mellan 1925 och 1944 – 77 år och äldre.

  • Boomers
    Födda mellan 1945 och 1964 – mellan 58 och 76 år.

  • Generation X
    Född 1965 till 1980 – mellan 42 till 57 år.

  • Millenials
    Födda mellan 1981 och 1996 – mellan 26 till 41 år.

  • Generation Z
    Födda 1997 mellan 2009 – mellan 18 till 25 år.

Generationen som är lyckligast

Är man som lyckligast i början av livet när hälsan ofta är god och möjligheterna ligger framför en? Kanske mitt i livet när både ekonomi och vardagen känns stabil? Eller har den äldre generationen blivit klokare av livets alla erfarenheter?

Annons

Slutresultatet i studien visade att det var jämnt över generationerna – men att den äldsta generationen fick något högre poäng när det kommer till välbefinnande.

Äldre är lyckliga – ingen överraskning

Att äldre personer ofta skattar sig lyckliga, trots ålderskrämpor och liknande, är ingen överrakning menar forskare som studerat ämnet länge.

Det som däremot förbryllar är att resultatet är jämnare. Tidigare har det svängt mer och visat högre resultat för både den yngsta och äldsta generationen, skriver Psychology today.

Bekymrade över att yngre generationen mår sämre

Den mer linjära rapporten kan tolkas som att den yngre generationen tycker att de mår något sämre.

Eftersom det inte finns någon tidigare data för den yngsta generationen att jämföra med, är det svårt att säga om generation Z faktiskt mår sämre på grund av sambandet ålder och hälsa – eller om just den generationen har ett annorlunda synsätt än övriga på vad välbefinnande innebär.

Oavsett bekymrar siffrorna som visar att den yngsta generationen vuxna tycks må sämre, och att det kan handla om ett större hälsoproblem.

Annons