Viktcoachen: Så undviker du att gå upp kilona igen

Fråga: Jag har på ett halvår gått ner 15 kilo, med hjälp av promenader och en klassisk minskning av kalorierna. Nu har jag nått min målvikt men är rädd för att gå upp allt igen. Hur behåller jag den nya vikten?

/Eva

Svar: Grattis till en jättefin prestation! För att behålla din nya vikt ska du använda den kunskap du fått under viktminskningsperioden, så behöver du inte oroa dig. Fortsätt med promenaderna och öka gärna intensiteten. Då ökar du ditt energibehov och kan äta lite mer än om du börjar slarva med motionen.

Under viktminskningen har du säkert fått bra koll på vad som ger onödiga kalorier. Välj fortsättningsvis bra vardagsmat med mycket grönsaker, rätt sorts fetter och minimalt med socker – så kan du fortsätta att äta dig nöjd och kosta på dig lite guldkanter någon gång i veckan.

Läs också: 8 smarta strategier för att behålla din drömvikt

Sist men inte minst – motivera dig genom att notera hur mycket bättre du trivs i din kropp i dag. Du vill inte gå upp igen – då innebär det att du inte ska gå tillbaka till dina gamla vanor, utan inse att det är värt mödan att avstå från onödorna i vardagen. Du har ändå ”råd” att njuta av många läckerheter, men de behöver inte överkonsumeras, det mår ingen bra av.

Håll lite koll på dig själv genom att väga dig en eller ett par gånger i månaden eller känn bara efter hur kläderna sitter – börjar det strama i midjan kan det vara dags att strama åt kaloriintaget igen – du vet ju nu hur man gör och att du klarar det!

Läs också: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Utvald läsning