Varför pratar alla om bajspallar – och vad är de bra för?

'Osunda matvanor, för lite vätska, för mycket stillasittande och stress är bidragande orsaker till förstoppning. Men också sättet vi tömmer tarmen på, visar allt fler studier.

Människan är från början skapad för att sitta på huk när hon bajsar. När vi sitter på huk pressas avföringen ut i ändtarmen naturligt, något som inte sker när vi sitter på en traditionell toalettstol.

Bajspall

Puborectalis heter den muskel som går runt ändtarmen som en ögla. När du står upp är den ihopdragen och förhindrar avföringen från att passera. När du sätter dig på en toalett blir den bara delvis avslappnad, vilket gör att tarmen inte blir helt tömd under toabesöket och risken för förstoppning och anda besvär ökar rejält. Det kan också orsaka andra problem med tarmarna, eftersom du måste krysta och ta i för att klara av uppdraget.

Medan i en helt hukad position, så pass att baksidan av låren nuddar vaderna, är samma muskel så avslappnad att avföringen kan passera helt utan problem. (Länder där du uträttar dina behov i ett hål i golvet är alltså inte helt fel ute.)

Med hjälp av en ”bajspall”, som du placerar fötterna på när du sätter dig på toaletten, hjälper du kroppen att hamna i rätt position inför tarmtömningen.

Läs mer: Är det farligt med gult bajs?

ILLUSTRATION: Thinkstock

Utvald läsning