Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckTäta bröstHudcancerKlimakteriet

"Hjälp, jag bajsar gult!"

12 jul, 2013 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:
För ett år sedan började jag få knallgul avföring, verkligen ostkroksgul, och har det fortfarande. Har inte ont i magen men är lite illamående ibland. Konsistensen är normal. Jag äter hälsosamt och har ätit som vanligt. Vad beror den gula avföringen på, kan den vara tecken på cancer i tarmen eller gallan/bukspottskörteln?

Kicki

Svar:

Visst är det bra att ha koll på sin avföring! Färgen kan variera i bruna toner, men riktigt mörk eller nästan svart färg talar för att det är gammalt blod som bidrar till färgningen. Blodet kan bero på att det finns ett sår eller en skada i tarmen. Just ordentligt gul avföring är dock inget som vi kopplar till någon specifik sjukdom. Det som normalt sett gör avföringen brun är gallfärgämnet bilirubin. Det kommer med gallan in i tarmen när vi ätit. Om det inte kommer något bilirubin till tarmen blir avföringen blek och grå, men inte direkt gul.

Du verkar vara frisk och må bra, och förändringen har funnits ganska länge nu utan att du fått några andra symtom. Illamåendet som kommer ibland har förstås med matsmältningen att göra, men magen verkar ju fungera på så sätt att du får gå på toa regelbundet, och att konsistensen på din avföring är normal.

Annons

Det man kan göra för att få en förklaring till färgen kan vara att kolla levern och gallan genom ett blodprov. Det kan tala om hur levern fungerar och om det finns tecken på att gallan inte når tarmen som tidigare. Det kan handla om stenar eller att det till exempel finns en inflammation i gallvägarna. Gallgångarna går igenom bukspottkörteln, vilket gör att man även brukar kolla att den har normala värden i blodet. Du har alltså helt rätt i att man kan tänka på levern, gallan eller bukspottkörteln, men det behöver inte handla om att du har någon allvarlig sjukdom, men jag tycker att ska du stämma av hur du mår och få de här testerna ovan gjorda för att du inte ska fortsätta att oroa dig.

När det gäller avföringsvanor i stort är det normalt att ha avföring alltifrån tre gånger per dag till tre gånger per vecka. Om man i alla år har haft samma vanor och de ändrar sig mer än bara tillfälligt, det vill säga blir kvar i mer än ett par veckor, bör man stämma av med vårdcentralen vad det kan bero på.

Gunilla

Annons