SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

"Varför går jag upp i vikt av min diet?"

13 jul, 2013 
Marie Tegnér
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Jag är en tjej på 20 år. Jag är 163 centimeter lång och väger 63 kilo. Mitt mål har länge varit att gå ner till 55 kilo och att bli av med min ”badring”. Jag tränar badminton flera gånger i veckan, går till gymmet och kör spinning, men jag går bara upp i vikt. Har provat olika sorters dieter men hittar ingen som fungerar. Har snart ingen motivation kvar. Jag vill hitta en diet som jag kan hålla. Som låter mig äta tillräckligt för att orka träna men som ändå gör att jag går ner i vikt. Vilken ska jag välja? Mitt största problem är att jag äter onyttigheter när ingen ser mig. Hur slutar jag med detta?

Mathilda
Svar:

Det är jättebra att du tränar regelbundet! Men så trist att du inte är nöjd med din kropp! Jag tror att det är ditt missnöje som gör att du vill ge dig själv små kickar av välbehag. Sådana kickar får du av att äta onyttigheter. Vår hjärna fungerar tyvärr på det viset – att belöningssystemet går i gång av mat och då vill vi gärna ha mer! Sen skäms du av att inte ha kontroll och då, för att trösta dig, äter du när ingen ser på!

Annons

Jag vill ge dig två råd: det första är att sluta jaga dieter. Ät varierad mat och välj medvetet mat som du tycker om och som samtidigt är bra och nyttig. Välj gärna recept ur MåBra, som över veckan ger en bra balans mellan protein, fett och kolhydrater och som håller hungern borta. Undvik socker och sötade livsmedel och alltför feta charkprodukter – sen kan du egentligen äta all sorts mat. Var frikostig med grönsaker, rotfrukter, frukt och bär som innehåller fibrer och vitaminer och samtidigt ger volym. Om du tillåter dig att äta ordentligt minskar suget efter onyttigheter.

Mitt andra råd handlar om att njuta av lite onyttigheter när andra ser på! Genom att öppet tillåta dig själv en begränsad mängd, minskar behovet av att smyga. Jag brukar nuförtiden ta en liten bit tårta, en fjärdedels semla och så vidare när det bjuds fika på jobbet. Förr tackade jag nej, och sen kom sötsuget på kvällen som ett brev på posten! Eftersom jag nu tillåter mig en liten bit, tillfredsställer jag längtan efter att känna smak och konsistens och har lättare att stå emot senare på dagen. Det här är ett sätt att avdramatisera det förbjudna och fungerar för de flesta. Om du dessutom bestämmer dig för att bara äta de här onyttigheterna i sällskap kan du träna dig till att sluta smygäta. Alla gillar godsaker, så du behöver inte skämmas för att även du blir sugen!

Marie 

Annons