Varför får jag inga resultat på vågen?

Detta ska du tänka på om du vill gå ner i vikt.

Fråga:

Jag behöver gå ner 10-15 kg och äter ca 1300 kalorier/dag efter er kaloritabell. Styrketränar/konditionstränar 3 ggr/vecka men ser inget resultat. Vad gör jag för fel?

”Hopplöst fall?”

Svar:

Jag tror inte alls att du är ett hopplöst fall, men jag misstänker att det är något som inte riktigt stämmer här. Men ett så lågt energiintag när du också tränar borde du verkligen gå ner i vikt.

Det kan finnas olika orsaker till din uteblivna viktminskning. Jag ska ge dig några förslag på var felet kan ligga och vad du kan göra för att ändra mönstret. Jag gissar mig fram till tänkbara orsaker, och du får utesluta det som inte stämmer.

1. En anledning kan vara att du feluppskattar det du äter. Våra tabeller är korrekta, men sedan måste man ju mäta/väga för att mängderna ska bli de rätta. Prova att mäta och väga några dagar så att du blir säker på att energiintaget stämmer.

2. Du kompenserar på helgen. Det är inte ovanligt att man unnar sig lite extra och de extrakalorierna kan ”äta upp” det energiunderskott man skapat tidigare under veckan. Se till att bli konsekvent även under helgen, så kommer det att synas på vågen.

3. Du äter alltför ensidigt – du har vant din kropp vid samma mat och låga energiintag under en lång tid så att din ämnesomsättning har avstannat. Pröva med att göra ett break och äta en annan typ av kost så kan förbränningen få fart igen.

4. Du noterar inte allt du äter i dina 1300 kcal. Det kanske slinker in ett äpple här, en morot där, några nötter i förbifarten… kanske någon dryck som du inte räknar. Sammantaget kan det bli många kcal. Bli uppmärksam på att notera ALLT du äter.

5. Din träning har kanske länge varit densamma och lite enahanda. Träning som inte utmanar kroppen bygger inga nya muskler eller förbättrar konditionen, utan underhåller bara det du redan byggt upp. Prova något nytt!

6. Kroppen reagerar inte alltid på direkten. Det räcker inte att dra ner på energin under en kort tid och sedan lägga av för att man inte ser resultat. Viktminskning sker ofta trappstegsvis – vikten kan stå stilla ett par veckor, för att sedan rasa 1 kg från den ena dagen till den andra. Du måste vara konsekvent under en längre period för att det ska bli hållbara resultat på vågen.

Marie

Utvald läsning