Vad menas med ”död vagina” – och det här kan du göra åt det

kvinna håller för vaginan

Har du plötsligt fått svårt att få orgasm eller nå sexuell njutning? Det kan bero på ”död vagina”-syndromet.

Den vanligaste orsaken till en ”död vagina” är för kraftig stimulans. Överstimulering kan göra att klitoris tappar en del av sin känslighet och nästan upplevs bedövad, vilket kan göra det svårt eller nästan omöjligt att få orgasm.

Hårda tag och mycket direktstimulans är vanligt med framför allt vibratorer, både de klassiska modellerna och de populära lufttrycksvibratorerna, och om man inte är van kan det skapa överstimulering. (Eller om man helt enkelt håller på lite för mycket och ofta).

"Död vagina” kan också orsakas av en mental spärr, om man känner hög press eller får en fixering vid att njuta. Pressen kan göra att lusten låser sig.

Kvinnor med högre lön än sin man fejkar orgasm dubbelt så ofta
0:44

Efter reklamen: Kvinnor med högre lön än sin man fejkar orgasm dubbelt så ofta

(0:44)

Slå på ljud

Så kan du väcka en död vagina

Sexuell avhållsamhet under en period kan hjälpa till att neutralisera och avdramatisera stressen kring ämnet och även låta klitoris vila ett tag. Har du en partner kan man istället försöka hitta andra sätt att vara intima med varandra.

Hitta andra njutningsfulla sätt att stimulera varandras fysiska sinne, exempelvis massage eller mjuk kittling. Eller satsa på andra njutningsfulla upplevelser tillsammans. Gå på teater, åk bergochdalbana, prova floating eller en ny träningsform ihop. Det kan föra er närmare varandra och väcka lusten på ett nytt, kravlöst sätt.

Utöver detta kan problemet självklart ligga i andra delar av livet. Är du stressad, har du och din partner det dåligt eller har du varit med om en traumatisk händelse på senaste? Allt detta kan leda till svårigheter att slå på det sexuella centrat.

Det avslöjar er favorit-sexställning om er relation

Dead bedroom

Ett annat begrepp på ämnet som det börjat pratats om de senaste åren är ”dead bedroom”. Med det menas sexlösa relationer, och definitionen för att relationen ska anses ”död” i sovrummet är att man har sex färre än sex gånger per år – vilket betyder att ”dead bedroom” är det ett ganska vanligt fenomen.

Källa: Amelia, Health

Foto: TT

Utvald läsning