Vaccineringen kan starta redan i mellandagarna – de här får de första doserna

17 dec, 2020 
EU-länderna siktar på gemensam vaccinstart redan den 27 december. Men i Sverige kan vaccineringen vara igång redan den 26 december.
Annons

EU-länderna siktar på en gemensam vaccinstart 27 december. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. I Sverige kommer vaccineringen möjligen kunna starta redan på annandagen den 26 december. Det bekräftar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström för Ekot.

EU har tidigare sagt att det första vaccinet, som kommer från Pfizer, kan få ett godkännande den 23 december. Efter klartecken kan vaccinet börja skickas ut till EU-länderna, troligen redan på julafton. Alla länder kommer då att få exakt lika många doser, nämligen 9 750 stycken.

De här grupperna får de första doserna

– Vid den första leveransen får alla länder samma antal. Alla får två stora kartonger, var och en innehåller fem kartonger. Så det kommer att finnas totalt tio kartonger med 975 doser, säger Richard Bergström till norska VG.

Ytterligare 350 000 doser ska levereras till Sverige i januari.

På frågan om vilka som kommer att få de första doserna av vaccinet, säger Anders Tegnell så här på Folkhälsomyndighetens presskonferens:

Annons

– Prioriteringsordningen är den att boende och personal på särskilda boenden kommer att få den första omgången vaccin.

Foto: TT

Läs mer:

Kritik efter kungens ord om Stefan Löfven

Nya corona-symtomet som drabbar kvinnor

Så snabbt ger Pfizers vaccin immunitet

Annons