Kritik efter kungens ord om Stefan Löfven

Kungen: "Vi har misslyckats"
Slå på ljud

Kung Carl Gustaf tar ställning i årets upplaga av Året med kungafamiljen. Redan nu har SVT släppt ett klippt i vilket kungen riktar hård kritik mot Sveriges hantering av coronapandemin.

Kritiken kan inte ses som något annat än ett slags recension av den sittande regeringen.

Kungen riktar kritik mot Stefan Löfven

– Jag anser att vi har misslyckats. Vi har ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med, säger kungen i programmet.

– Man tänker på alla familjemedlemmar som råkat ut för att inte kunna ta avsked av sina avlidna familjemedlemmar. Jag tror att det är en tung och traumatisk upplevelse att inte kunna ta ett varmt avsked.

"Kan bli grinigt på regeringskansliet"

Till SVT säger Henrik Wenander, professor i offentlig rätt, att detta är ett högst oväntat ställningstagande från kungen.

– Han ska inte uttala sig politiskt på ett sådant sätt som kan uppfattas som han har en annan linje än regeringen, säger Henrik.

SVT:s politiska reporter Elisabeth Marmorstein menade att det kan komma kritik från politiskt håll.

– Somliga kommer tycka att han överskrider sina befogenheter. Jag är säker på att det finns vissa på regeringskansliet som är griniga, säger Elisabeth.

"Det är helt fel"

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall blir häpen över att kungen är så pass frispråkig i frågan.

– Det är väldigt unikt. Att kungen i sin roll som statschef går ut och kritiserar regeringen. Det närmaste vi kommer är tsunamin 2004. Då sa kungen i en intervju med Dagens Nyheter att "det är bättre att agera än att inte göra något alls". Det ledde till att Göran Persson och hans regering förlorade valet två år senare, säger Johan T.

– Nu har kungen valt, i ren frustration tror jag, Året med kungafamiljen för att framföra sin kritik. Vad det får för konsekvenser kan vi bara spekulera i. Men en sak är säker: kungen ska inte som statschef recensera den sittande regeringen. Det är helt fel.

LÄS MER

Snackisarna vi aldrig glömmer från tidigare års Nobelfester

Hovets besked efter dagens tester – de är smittade i kungafamiljen

Kronprinsessan Victorias egna ord om tiden som gravid

Utvald läsning