Utbrända överläkaren: "Orkar inte med mina egna barn"

”Det är inte lätt att vara förälder i vanliga fall. Det blir inte lättare med en utmattad hjärna.”, så skriver Niklas Nygren, överläkaren som är sjukskriven på grund av utmattningssyndrom i sin blogg En psykiaters funderingar. Vi har tidigare berättat om den hyllade bloggen, där han skriver öppet om sin vardag och de tankar och utmaningar han stöter på under sitt tillfrisknande.

I inlägget Pappa är trött igen berättar han om de krockar som uppstår när en pappa är sjuk av stress – men samtidigt vill vara en aktiv förälder med sina barn.

”Nej, pappa följer inte med till badhuset. Nej, pappa orkar inte. Nej, pappa behöver vila idag. Nej, nej, nej.. Det kan kännas som att det är det enda svar jag har nuförtiden, även om det är inte helt sant. Vad jag har är en hjärna, som är stenhård med vad den orkar med och inte. Närmast noll förhandlingsutrymme. Höga ljud, stimmig miljö och många människor är exempel på saker den har mycket låg tolerans för numera.”, skriver han.

Att hantera insikten att hjärnan emellanåt inte orkar med sina egna barn är en stor utmaning, menar han. Samtidigt är han tydlig med att han måste lyssna på och respektera sin kropps signaler för att bli frisk. Men hur förklarar man sitt dåliga mående och kanske korta stubin eller låga toleransnivå för barn?

”Jag försöker vara noggrann med att det är min hjärna som är trött och att det inte har något att göra med mina känslor för dem.”, resonerar han.

Att be om hjälp är avgörande för att minska belastningen och lätta på stresspåslaget, något Niklas Nygren menar att han tidigare slarvat med. Han skriver också att det sannolikt är en av orsakerna till att han blev sjuk, något han aktivt försöker jobba bort nu:

”Det är ytterligare en sak jag nu håller på och lär mig. På olika områden. Jag behöver ibland be om hjälp med att t ex få vara ifred. Nästa utmaning är att faktiskt ta emot hjälp i större utsträckning än tidigare.”

Utöver att ta emot hjälp så är öppenhet och ärlighet viktigt, inte minst mot den egna familjen och barnen.

”De känner ändå på sig när något inte är som vanligt eller inte står rätt till.”

Läs hela inlägget Nu är pappa trött igen här!

Utbrända överläkaren: ”Stressen fräter sönder och krymper hjärnan”

Trött och utmattad man

”Hur kunde det då bli såhär. Jag, om någon, borde ju ha koll på det här området.”

Läs mer: ”Stressen frätte sönder och krympte min hjärna”

Utvald läsning