SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Undersökning: Bara 10 procent av svenskarna äter nyttigt

12 mar, 2018 
Ohälsosamma kostvanor är det största hotet mot folkhälsan idag i Sverige. Men trots detta är det stora skillnader på hur olika landsting och regioner jobbar med problemet. "Att det faktiskt har så stor betydelse för hälsan tror jag inte att många vet", säger Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att ha ohälsosamma kostvanor är farligare för dig än att röka, dricka alkohol eller motionera för lite. Därför har Socialstyrelsen bestämt att primärvården i Sverige ska jobba förebyggande mot svenskars dåliga kostvanor.

När Livsmedelsverket skulle göra en rapport om hur det ligger till med detta i de olika landstingen och regionerna upptäcktes dock stora skillnader på olika platser – något som presenteras i den nya rapporten.

Läs också: 7 matvanor som får dig att leva längre

– Det gör att förutsättningarna för att få det stöd man skulle behöva är väldigt olika beroende på var man bor. Vi skulle ju verkligen önska att alla hade lika bra förutsättningar för att få råd. Dels eftersom många behöver råd, dels för att många också vill ha råd, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT.

Ökar risk att dö i förtid

En fjärdedel av svenskarna har så pass dåliga matvanor att det riskerar att försämra både hälsa och livslängd, enligt Socialstyrelsen – och enligt WHO är just ohälsosam kost den största riskfaktorn för att dö i förtid i Sverige idag.

Annons

Den andel av oss som äter så hälsosamt som Livsmedelsverket förespråkar är endast 10 procent. Anledningen tros vara att många inte vet hur stor inverkan ens matvanor har på hälsan.

Läs också: Fem matvanor som är farliga för midjemåttet

– Man kanske tänker att matvanorna mest spelar roll för hur man ser ut, och sådana saker. Men att det faktiskt har så stor betydelse för hälsan tror jag inte att många vet, säger Åsa Brugård Konde.

Ingen dietist i Halland

Vissa delar av Sverige är bättre på det förebyggande arbetet än andra. Till exempel arbetas mycket med matvanor i Jönköping, och i region Uppsala finns det idag en dietist på varje vårdcentral. Men i andra områden är frågan inget som prioriteras, och det saknas kunnig personal och antalet dietister är få – eller som i Hallandsregionen: Ingen.

På Livsmedelsverket anser man att fler borde ta frågan om kostvanor på allvar.

Läs också: Tusentals svenskars matvanor ska granskas 

– Ja, det är farligt att äta ohälsosamt. Det är det som orsakar mest ohälsa och för tidig död i Sverige, säger Åsa Brugård Konde till SVT.

Läs mer om kostråd och matvanor på Livsmedelsverkets hemsida.

Källa: SVT   Foto: IBL

Annons