SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Tvillingarna Elin och Ida Kjos stöttar varandra genom cancern

05 jul, 2021 
Vänster: Elin på sjukhuset. Höger: Elin och Ida.
För ett och ett halvt år sedan fick träningsprofilen Elin Kjos diagnosen obotlig lungcancer. Trots detta fortsätter hon att träna och framförallt fortsätter hon inspirera andra på sina sociala medier. Vid sin sida har hon tvillingsystern Ida.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 vanligaste cancerformerna i SverigeBrand logo
5 vanligaste cancerformerna i Sverige

För 17 månader sedan satt Elin Kjos hos sin läkare och fick diagnosen obotlig lungcancer och fick veta att hon kanske bara hade månader kvar att leva.
– Det var jättetufft att få det besked där och då. Men samma sekund som jag kom ut från KS och mötte dig och pappa då var vi så här – det här kommer gå, vi ska klara det här, säger Elin och titta på sin syster Ida i TV4:s Nyhetsmorgon.

Elin trodde från början att hon bara hade en vanlig hosta som inte ville ge med sig, men det visade sig alltså vara cancer. Hennes syster Ida berättar att det var ett bottenlöst mörker när hon mötte sin syster utanför sjukhuset, precis efter sjukdomsbeskedet, men att mörkret snabbt vände.
– Det handlar ju om att först få vara i det där tunga och tuffa till att bara en kort tid senare känna “jag vill ju leva livet”, säger Ida.

Se ocksåOväntade fördelarna som kom av Ida Kjos gest för systern Elin.

Elin om att välja livet

Elin genomgår just nu palliativ vård för att man ska kunna kontrollera sjukdomen. Hon har bland annat fått behandling med cellgifter men det hade tyvärr inte den effekt som Idas läkare hoppats på. I höst ska hon ingå i en ny behandling som är en del av en forskningsstudie, och känner sig trots omständigheterna hoppfull.

Annons

Träningsprofilen berättar att hennes inställningen har ändrats mycket jämfört med början av sjukdomstiden.
– Från början när jag hamnade i det här så var det väldigt svårt att hantera, jag var väldigt tung och nedstämd. I början hamnade så mycket fokus på hur lite tid jag hade kvar snarare än att jag nu har vänt det till att fokusera på den tiden jag har istället. Och att varje dag välja livet, säger Elin.

Se ocksåAngelicas dotter fick cancerbesked samtidigt som hon förlöste sin son.

Systerskapet: "Bottenlös kärlek"

Något som har hjälpt Elin under sin sjukdomstid är den otroligt nära relationen som hon och Ida har. De benämner det som att de har växeldragit genom livet. Trots stundvis olika åsikter och tjafs har de alltid funnits där och stöttat varandra i olika jobbiga skeden av livet.
– Det finns alltid den där bottenlösa kärleken, säger Ida.

Något annat som som ger Elin energi är hennes sociala medier. Hon har länge använt sina sociala medier till att inspirera inom träning och hälsa men efter sin cancerdiagnos kan hon peppa och inspirera på ett annat plan.
– Jag blir alltid lite rörd när jag tänker på det, för att kunna peppa andra människor att välja livet är något som ger mig så otroligt mycket. Att kunna ge andra människor den kärleken och kraften. Det är helt fantastiskt att kunna ha den möjligheten att göra det och det ger mig så mycket tillbaka också – varje dag, säger Elin.

Annons