Ida Kjos gest för cancersjuka systern kom med oväntade fördelar

08 sep, 2021 
Elin Kjos och Ida Kjos när de precis rakat av håret, och en bild på Ida med dottern Lykke
MåBra har pratat med Ida Kjos om bland annat kärlek och systerskap, att vara nära anhörig till en svårt sjuk person och vilka fördelar det finns med att raka huvudet.
Annons
TV: Här är de 5 vanligaste cancerformerna i SverigeBrand logo
TV: Här är de 5 vanligaste cancerformerna i Sverige

Chefsjuristen Ida Kjos, 33, rakade huvudet som en gest av samhörighet med sin cancersjuka tvillingsyster – träningsprofilen Elin Kjos, 33. Enligt Ida möttes hon enkom av positiva kommentarer, med undantag från sin egen dotter Lykke, 5. Nu berättar hon om de många otroliga och oväntade fördelar detta resulterat i, och varför hon tycker alla borde testa att raka huvudet någon gång under livet.

Se också5 saker du garanterat inte visste om systrarna Ida och Elin Kjos.

I ett uppmärksammat och hyllat Instagram-inlägg motiverar hon detta med 14 minst sagt starka argument. Bland annat att hon aldrig känt sig coolare, mer ärligt vacker och hur otroligt skönt det är att slippa sköta om ett långt hår!

Annons

Ida Kjos 14 fördelar med att raka av allt hår

Dottern: ”mamma raka inte håret, bara killar har så”

Ida hade funderat en tid på att raka av sitt hår som en gest av samhörighet med sin syster, men hade inte helt bestämt sig. När hon nämnde det hemma vid middagsbordet vädjade Lykke: “Mamma raka inte av håret, bara killar har så”. Det var som Ida vart helt övertygad om att hon måste göra det. Det var en fördom hon inte ville att sin egen dotter skulle ha.

Det här är Ida Kjos

Ålder: 33
Yrke: Chefsjurist
Bor: Kungsängen
Familj: OS-simmaren Lars Frölander, 47, dottern Lykke, 5 och sonen Jack, 1. Tvillingsyrran Elin, 33 och småsyskonen Martin, 31 och Emma, 31 (som också är ett tvillingpar!). Mamma Liv och pappa Fredrik.

– När Lykke sen såg mig efter att jag gjort det bröt hon ihop, hon kände inte igen mig. ”Du ser inte ut som min mamma” sa hon, berättar Ida.

Men det dröjde inte längre än till första nattningen för dottern att vänja sig med mammas nya utseende.

– Då klappade hon mig på huvudet och sa ”jag ser visst att det är du mamma”. Och nu senast hos frisören ville hon själv till och med raka ena sidan av huvudet. Det var häftigt att se.

Ida Kjos dotter får håret rakat hos frisören
Ida Kjos dotter Lykke hos frisören – inspirerad av mamma och moster. Foto: Privat.

Elin Kjos om systerns initiativ: ”extremt glad och rörd”

Systern Elin Kjos var först tydlig med att hon inte tyckte Ida skulle raka huvudet för hennes skull. Men känslorna som uppstod när det väl hände, landade ändå i en oerhörd kärlek och uppskattning.

Annons

– Det var en otrolig dag. Elin blev extremt glad och rörd. Familjen var samlad, våra två andra syskon hjälpte till att raka huvudet, vi spelade hög musik och stämningen var bara så ’empowering’!

Elin Kjos och Ida Kjos
Tvillingsystrarna dagen de rakade av håret tillsammans. Foto: Privat.

Att finna glädje även under tunga perioder menar Ida är avgörande för att inte låta motgångar i livet fullt ut konsumera en. Även om man förstås först måste få landa i den sorg och oro som ett sånt besked kommer med.

– Det var så klart jättetungt i början när vi fick beskedet. Men det vände ganska snabbt och idag försöker vi att varje dag välja livet, genom att fortsätta göra sådant som vi tycker om.

Ida Kjos: viktigt för oss att kunna vara som vanligt

Ida beskriver bandet med Elin som oerhört starkt, samtidigt som hon poängterar att de finns perioder då de bråkar mycket och tycker olika. Något som inte ändrats efter Elin fått sin cancerdiagnos.

Annons

– För oss har det varit viktigt att kunna vara som vanligt. Samtidigt som jag så klart är väldigt insatt i hennes sjukdomsbild och har koll på när alla behandlingar sker, så vill man ändå att vardagen till stor del ska kunna fortsätta vara som innan.

Systrarna Kjos med sin mamma i skogen
Systrarna Kjos ihop med mamma Liv. Foto: Privat.

Båda älskar exempelvis träning, och de pushar ofta varandra att hålla i gång oavsett hur tung dagen kan ha varit.

– Vi har pratat om detta hur vi vill ha det, och kommit fram till att vi ska pusha varandra som innan. Även om hon haft en behandling eller en dålig dag, eller om jag haft en dålig dag, så kan vi pusha varandra att ändå gå ut och ta den där löprundan eller så, för att vi vet att vi mår bra av det. Ida fortsätter:

– Vi ser det som att man har två val: antingen kan man låta något sådant här äta upp en, eller så kan man ta för sig av livet och försöka tänka positivt och känna en tacksamhet till det man har framför att fokusera på det man inte har.

TV: Det här är täta bröstBrand logo
TV: Det här är täta bröst
Annons