HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Toxoplasma – så tar kattparasiten över din hjärna!

08 dec, 2017 
Toxoplasma är parasiten som kan göra dig deprimerad och orsaka bilolyckor. Ny svensk forskning visar nu hur den manipulerar våra celler för att lyda den. Men en positiv nyhet är att vanlig blodtrycksmedicin kan vara lösningen!
Annons

5 hälsofördelar för dig som har kattBrand logo
5 hälsofördelar för dig som har katt

Toxoplasma gondii är en av världens vanligaste parasiter och finns ofta i rått kött och kattbajs. Man tror att var femte svensk bär på parasiten. Oftast märker vi inte ens att vi har blivit smittade.

Forskning har visat att parasiten kan påverka oss människor på märkliga sätt – bland annat att parasiten kan orsaka både depressioner och personlighetsförändringar. Det finns även studier som visar att det kan påverka på hur utåtriktat, aggressivt eller risktagande en person beter sig.

– Parasiten kan vandra från tarmen och upp i hjärnan. Där kan den trigga mekanismer som påverkar beteendet, har Antonio Barragan, överläkare och forskare vid Centrum för infektionsmedicin vid Karolinska Institutet, tidigare berättat för MåBra.

Läs också: Så fungerar kattparasiten som förändrar din personlighet – var femte svensk är drabbad

Nu visar en ny studie gjord av forskare vid Stockholms Universitet hur det går till när parasiten tar sig till hjärnan och tar över våra celler.

Annons

– Vi har avkodat hur parasiten bär sig åt för att ta över kontrollen av immunceller, det vill säga omvandla dem till rörliga ”zombier” som sprider parasiten i kroppen, säger Antonio Barragan, som är en av författarna till den nya studien.

Det forskarna nu kunnat se är att vi får i oss parasiten så att den börjar sin väg från magen, och genom tarmväggarna når den sedan de immunceller vars uppgift är att döda parasiten. Cellerna blir då till ”trojanska hästar” – istället för att döda toxoplasman hjälper den till att sprida den i kroppen.

Läs mer: Så skyddar du dig mot toxoplasma

– Är det slump eller evolution? Det liknar hur nervceller pratar med varandra i vår hjärna, säger Antonio Barragan.

Forskarna har också upptäckt att det är en kalciummolekyl som agerar brevbärare mellan immuncellerna och parasiten, och det är via den som cellerna tar emot parasitens ”order” om vad den ska göra och vart den ska ta vägen.

Annons

– Det fiffiga i det hela är att signalen kan hämmas med vanlig blodtrycksmedicin. När möss fick medicinen hämmades parasitens spridning. Vi vill inte säga att man kan bota toxoplasmos med blodtrycksmedicin, men vi har upptäckt en ny signaleringsväg i immunceller som är kopplad till deras rörlighet och som parasiten utnyttjar på ett mycket smart sätt. Detta hjälper oss att förstå hur parasiten sprids och sjukdom uppstår. På längre sikt kan det hjälpa oss att utveckla riktade behandlingar mot infektionen, säger Antonio Barragan.

Källa: Stockholms Universitet   Foto: IBL

Annons