Så skyddar du dig mot toxoplasma

Så skyddar du dig

I dag finns bara generella rekommendationer för gravida om hur man skyddar sig mot toxoplasmos. Vissa experter menar dock att andra också kan följa Livsmedelsverkets råd.

Här är de råd som gäller gravida, men som även du kan följa:

Ät inte rått kött. Rått kött från lamm, gris och vilt kan innehålla toxoplasmaparasiter. Toxoplasma dör när den hettas upp till 65ºC, det vill säga när köttet är genomstekt eller genomkokt. Nötkött innehåller sällan Toxoplasma gondii.

Helt lamm och viltkött som har varit fryst behöver inte heller genomstekas, eftersom parasiten dör vid djupfrysning.

Köttfärs bör alltid genomstekas, på grund av risk för skadliga bakterier.

Torkat, kallrökt eller gravat kött, till exempel parmaskinka eller salami, kan också innehålla parasiten, men man vet inte säkert om det är så. Om man djupfryser kallrökt eller lufttorkat kött, och rökta eller fermenterade korvar (salami), i tre dygn dör eventuella parasiter.

Toxoplasma kan finnas i jord. Genom att tvätta händerna före matlagning och när man har varit i kontakt med jord minskar man risken för smitta. Det är också viktigt att diska skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror.

Skölj frukt och grönsaker.

Frukt och grönsaker kan smittas av Toxoplasma gondii via förorenad jord.

 

Läs mer om toxoplasma här!

Behöver alla följa rekommendationerna mot toxoplasma?

NEJ

Antonio Barragan, överläkare och forskare vid Centrum för infektionsmedicin vid Karolinska Institutet: Det finns ingen särskild anledning till oro. Det är viktigt att gravida kvinnor och personer med nedsatt immunförsvar undviker smitta. Om man tillhör riskgrupperna bör man tillaga kött noga och inte byta kattlåda. Parasitens mikroskopiska ägg kan finnas lite överallt i miljön och i vatten, särskilt på tropiska breddgrader. Så inte ens kattlösa vegetarianer går säkra.

JA

Lena Brundin, specialist i psykiatri och forskare vid Institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet: Jag tycker att rekommendationerna för gravida kan gälla hela befolkningen med tanke på att fler studier kommer som talar för att Toxoplasma gondii är förknippat med psykisk sjukdom.

 

 

Källa: Livsmedelsverket

 

AV: Maja Lundbäck

BILD: Thinkstock