SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

10 roliga och härliga aktiviteter att göra utomhus på vintern

16 feb, 2021 
roliga saker att göra på vintern – utomhus
Behöver du tips på vad du kan göra utomhus på vintern, när du vill aktivera dig? Då har du kommit rätt! Här är tio sätt att njuta av vintern när den är som bäst – samtidigt som du både har roligt och stärker din hälsa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 Utomhusaktiviteter att göra på sportlovetBrand logo
5 Utomhusaktiviteter att göra på sportlovet

1. Spring i snö

Njut av naturen i springskorna! Underlaget ger extra träning för både småmuskler och balans. Tänk bara på att värma upp ordentligt innan du ger dig ut och klä dig inte för varmt (eller för kallt förstås).

Ta det lite lugnare när du springer i snö, det kan kännas lite tyngre att andas och du vill ha kontroll över var du sätter fötterna. Se till att underlaget är tillräckligt bra och använd broddar om det behövs. Det kan också vara bra att korta ner stegen en aning när man springer på vintern, för att få bättre kontroll.

Tycker du att det är svårt att ta dig ut – tänk på känslan av att komma in i värmen efteråt och ta en varm dusch och dricka varmt te i soffan under en filt. Mumma för själen!

2. Glid fram på skridskor

Att åka skridskor är inte bara bra ben- och balansträning. Det är också riktigt kul variation till den vanliga benträningen och något som brukar passa de allra flesta. Dessutom är det en skonsam och behaglig motionsform.

Annons

Du tränar både styrka och kondition och kan alltid börja i ditt eget tempo. Det kan också bli precis hur lekfullt man vill vill att det ska bli.

När du åker skridskor tränar du lår, säte och ryggmuskler. Du tränar också styrka i anklar och får bättre balans.

saker att göra ute på vintern: åka skridskor

3. Ta en långfärdstur

Glid sakta men säkert fram på de frusna sjöarna och njut av att bli ett med naturen, med långfärdsskridskor på fötterna. Till skillnad från när man åker vanliga skridskor så kräver långfärdsskridskor lite mer planering och packning. Men det är det värt – känslan av att flyga fram på isen är svårslagen!

Ta alltid med isdubbar, packa ryggsäcken med säkerhetsutrustning och ta med dig sällskap ut på isen. Och glöm inte matsäcken som snabbt kan lyfta både humör och hela upplevelsen.

Annons

4. Träna skonsamt på längdskidor

En av de mest skonsamma och allsidiga träningsformerna du kan ägna dig åt är att åka längdskidor. Det är roligt och du får se vackra vyer, samtidigt som hela kroppen aktiveras.

Du tränar så mycket när du står på längdskidor: fysik, motorik, balans, kondition, styrka i ben, rumpa, armar, bål… Belastningen sker dessutom jämnt fördelat och risken för skador är liten.

På längdskidor hittar du dessutom lätt lugnet i naturen och får tillfälle att göra utflykter tillsammans med andra, om du vill. Du kan välja att fokusera på ett hårt träningspass eller av att glida lugnt.

För nybörjare finns nu heller inga ursäkter i och med de nya, vallningsfria skidorna som är otroligt lättanvända.

saker att göra ute på vintern: åka pulka

5. Susa ner för ­pulkabackarna

Vem har sagt att pulkaåkning bara är för barn? Bra träning att pulsa uppför backar och underbart pirr i magen att susa nerför backarna får du här. Ta med dig en termos med varm dricka och roligt sällskap och njut av en dag i backen.

Annons

6. Vintervandra på vackra platser

Har du redan hakat på vandringstrenden på vår, sommar eller höst? Då kan du lyfta det ännu en nivå med vintervandring. Att vandra i snö är lite tuffare och det finns några saker du ska vara extra noga med, som att ta med torra ombyten, varma kläder och varm dricka.

Men de många vandringslederna vi har i Sverige är minst lika vackra vintertid och väl värda ett besök.

saker att göra ute på vintern: vandra

7. Vandra med snöskor

Att vandra med snöskor har blivit allt mer populärt i och med att vandringstrenden vuxit generellt. Det tar lite längre tid att gå med snöskor och upplevs ofta som lite tyngre än att gå med vandringskängor. Å andra sidan kommer du fram på ställen du inte tagit dig fram annars.

Gå gärna med stavar för bättre balans. Många vinterorter erbjuder idag snöskovandring som en rolig vinteraktivitet. Sök på snöskovandring i ett område du är intresserad av att besöka, så hittar du rätt.

Annons

8. Vintercykla

Det krävs lite extra utrustning och prylar men när du vinteranpassat din cykel med dubbar, rejäla stänkskärmar och ordentlig belysning finns det inget som säger att det inte är minst lika härligt att cykla en solig vinterdag som en varm sommardag.

Att cykla är perfekt vardagsmotion. Dessutom kan det i regel vara lättare att ta sig fram på cykelbanor vintertid, så länge det är snöröjt vill säga.

9. Styrketräna ute

Tycker du att det brukar vara lite för trångt i utegymmen på sommaren? Då ska du verkligen passa på nu på vintern när det troligtvis är lite lugnare. En annan idé är förstås att helt enkelt ta med sig ett träningsprogram ut i naturen och njuta av den samtidigt som du låter kroppen jobba. Kör så det ryker!

saker att göra ute på vintern: njut av naturen

10. Ta ett kallbad

Att vinterbada har blivit allt mer populärt. Studier har visat att det kan hjälpa oss stressa ner (åtminstone efteråt när badet är klart) och att det hjälper blodcirkulationen.

Många vinterbadare upplever också att man känner mindre värk, vilket kan bero på att kroppen vid de här baden utsöndrar endorfiner, som även kallas kroppens morfin.

Foto: TT

Annons