SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Postcovid-sjuka Therése blev gravid: ”Lyckan total”

14 mar, 2023 
Therése Giza med dottern.
Therése Giza hade precis börjat drömjobbet som polis när covid slog till 2020. Sedan dess har livet ställts på ända – och mitt i allt blev hon gravid.
– Vår friska flicka kom nu i början av mars och lyckan är total, säger Therése till MåBra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Therése Giza var nyexaminerad polis i Malmö och hade bara hunnit jobba några månader när hon blev sjuk i maj 2020.

– Troligtvis blev jag smittad i tjänsten. I första stadiet var jag riktigt dålig och var hemma en hel månad och bockade av i princip alla symtom. Efter det blev jag aldrig riktigt hundra.

Bortsett från de mest kända symtomen räknar Therése upp allt från ögoninflammation, klåda på benen och nackspärr. I dag mår hon bättre, och beroende på dagsform klarar hon till och med av att gå promenader.

– Det som fortfarande hänger över mig är tröttheten och hjärndimman. Jag har svårt att fokusera längre stunder och att röra på mig utan att få bakslag. Träna har varit omöjligt till och från. Jag glömmer saker, det är det som är det jobbiga.

”Har försökt kriga mig till hjälp”

Under de senaste åren har Therése försökt att acceptera sitt hälsotillstånd, men det är svårt. Gång på gång har hon känt sig sviken av vården.

Annons

– Jag tror mycket hänger på att jag aldrig har fått någon hjälp med det här. Jag har försökt kriga mig till att få hjälp, men ingen har tagit det på allvar riktigt.

Innan hon blev sjuk tränade Therése flera gånger i veckan och levde ett socialt liv med mycket på gång. Hon jobbade heltid som polis, något hon alltid drömt om att göra.

– Efter jag blev sjuk försökte jag jobba till och från i olika procentgrad. Men sen gick jag hem ordentligt, det gick inte till slut. Och jag kom aldrig tillbaka. Det var fruktansvärt att inte få göra det jag vill, och det jag har kämpat för i alla år.

Therése Giza
....

Therése Giza
Foto: Privat.

Ålder: 32.
Familj: Dottern Ofélia och maken Eric Larsson.
Bor: På Kreta, Grekland.
Yrke: Polis.

Bebislyckan mitt i sjukdomen

Sedan ett halvår tillbaka bor Therése på Kreta i Grekland där maken spelar fotboll. För Therése blev det ett välbehövligt break.

– Det var det enda jag drömde om, att komma bort och bara fokusera på mig själv utan att man ska behöva stå upp för sin hälsa och sak. Att vara sjuk och brottas med alla myndigheter och sjukvården får en inte att må bättre.

Annons

Kretas sol och värme har hjälpt mot de fysiska symtomen. Therése berättar att värken i muskler och leder blivit lindrigare sedan de flyttade. När det kommer till sjukvården har hon tagit en paus; alldeles nyligen blev hon och maken föräldrar för första gången.

– Vår friska flicka kom nu i början av mars och lyckan är total!

”Vill må bra för min dotter”

Med tanke på Therése hälsa var det inte självklart att bilda familj nu, men en läkare tyckte ändå att de kunde börja försöka eftersom det kan ta tid.

– Vi blev gravida direkt, det är fantastiskt.

Men det har varit tufft.

– Som gravid har man försämrat immunförsvar, vilket man redan har efter covid, och min kropp klarar inte att hantera båda grejerna. Men som tur var valde jag att fokusera på barnet som växte i magen. Men jag fick lida, de första månaderna hade jag hög feber varje dag. Jag kände verkligen att min kropp inte klarar det här egentligen.

– Men det har blivit bättre. Nu är jag tillbaka i mitt gamla vanliga postcovidläge, säger hon och skrattar.

En dag vill Therése kunna återgå till polisyrket. Hon hoppas på genombrott i forskningen – och framförallt att bli lyssnad på.

– Att någon tar mig seriöst, vill hjälpa och förstå problemet. Nu vill jag inte bara må bra för mig själv, utan även för min dotter.

Annons