FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Therese, 54, har hittat hem i burlesken: "Jag får en härlig kick!"

26 nov, 2023 
AvBirgitta Lindvall Wiik
Delad bild på leende Therese Mabon och hennes högklackade glitterskor

Glitter, tofsar och högklackat sätter guldkant på livet för Therese Mabon, 54, som hittade träningsglädje och passion i burleskdansen.
– Jag är ett levande bevis på att man kan börja med dans som 50-åring med artros, säger hon.

Annons

”Livet är mycket roligare med glitter!” säger 54-åriga Therese Mabon och skrattar när hon berättar om sin nya träningspassion: burlesken. Den har gett henne både dansen och ett uttryck för sexualitet och passion.

– Gemenskapen är så välkomnande. Vi blottar oss för varandra och slänger av oss skamkappan, säger hon.

När Therese Mabon intar scenen på höga klackar, iförd glitter, glam och tofsar på bröstvårtorna, går hon helt in i rollen som Nikki Nuts – ”The nut so serious”.

– Jag har inte klackar på mig varje gång jag tränar, då protesterar artrosknäet och artostån och vissa rörelser får jag lov att anpassa så det inte gör ont, men jag är ett levande bevis på att man kan börja med dans som 50-åring med artros. Träningen börjar alltid med en uppvärmningslåt och avslutas med en stretchlåt.

Hittade burlesken av en slump

Therese hade länge längtat efter att dansa när hon av en slump såg ett anslag utanför Balettakademien om olika prova på-klasser. Att det blev just burlesk var en slump.

Annons

– Jag ledde själv en mindfulnesskurs i kvarteret intill och den slutade klockan 21. Burlesken började samma tid och var den enda prova på-klassen jag skulle hinna till, om jag avslutade min egen kurs lite tidigare, förklarar Therese.

Therese ­Mabon

Ålder: 54 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Relationscoach.

Familj: Maken Hunter, 54 och två vuxna söner.

Aktuell som: Burleskdansaren Nikki Nuts som hittade sin grej runt 50. Har medverkat i shower i Stockholm.

Tränar: Burlesk i danssal en gång i veckan, men övar på rörelserna även hemma. Långpromenader med hunden Snowy.

Danssalen var full av nyfikna deltagare. Låne-boa och långa handskar räckte inte till alla deltagare, men eftersom det var vinter kunde Therese använda sina egna handskar och halsduk.

– Vi skulle leka med boan och handskarna och det var så roligt. Jag blev helt uppslukad och såg inte ens de andra deltagarna, jag såg mig i spegeln. Koreografierna var enkla. Allt gick ut på att leka och känna efter vad som hände med mig när jag stod där.

Therese Mabon visar upp burleskkläder
Boa, glitterkläder, broscher och peruker – livet på scenen kräver sina attiraljer.

Therese säger att det var befriande att åma sig med boan, utan att mötas av dömande, granskande blickar eller skratt.

Annons

– Jag kände att jag hittat min grej. Det var dans och ett bejakande av sexualiteten och det var träning i grupp, något jag också längtat efter.

Burleskdansen ger en härlig kick

Therese anmälde sig på stående fot till en nybörjarkurs. Det är fyra år sedan, och hon har fortsatt att dansa sedan dess.

– Jag har gått alla kurser man kan gå och jag har uppträtt på scen inför publik. Det behöver man inte göra om man inte vill. Visst är det nervöst att till dansen sakta klä av sig plagg efter plagg men jag får en härlig kick av det.

Poledance blev Erikas räddning - efter svåra olyckanBrand logo
Poledance blev Erikas räddning - efter svåra olyckan

Therese har dessutom lockat med sig maken Hunter, 54, till dansscenen. Det började med att Thereses burlesklärare, Miss Diamond, uppträdde på parets gemensamma 50-årsfest.

– Min present till Hunter var dessutom en privatklass med mig och Miss Diamond. Jag och Hunter gillar att göra saker tillsammans och att pröva saker vi aldrig gjort förut.

Annons

Sedan dess har Therese och Hunter satt upp två olika akter tillsammans.

– I vår senaste show kastade vi av oss plaggen parallellt med varandra, tills vi stod i likadana glitterkalsonger. Det är pirrigt men vi blir aldrig helt nakna, jag har exempelvis alltid tofsar på bröstvårtorna. Burlesk handlar inte om att gå upp på scenen och kasta av sig kläderna så fort som möjligt. Det handlar om att förmedla en berättelse, det handlar om humor, lek och spex.

Therese och maken Hunter har dragkamp med en boa
Therese och maken Hunter har satt upp shower tillsammans.

Alla är välkomna precis som de är

Therese säger att hon får vara fysisk på ett helt nytt sätt när hon dansar burlesk, och att dansen är så mycket mer än bara en träningsgrej.

– Det kommer en massa bra bonussaker med burlesken. Jag har lärt mig att gå i högklackat och att sminka mig. Jag bär ofta läppstift nu.

Annons

Therese säger att fler borde våga testa burleskdans.

– Ja, kom och lek! I våra grupper finns sådana som jag, som aldrig dansat tidigare, men också de som har en dansbakgrund. Här finns alla åldrar och kroppsformer representerade och det är så befriande. c.

Therese tipsar om att gå på en prova på-klass vid terminsstarterna eller att åka på ett helgläger för nybörjare.

– Besök gärna en burleskshow eller titta på Youtube. Det finns många olika sorters burleskdans. Du kan också närma dig burlesken genom att gå en kurs i att gå i högklackat. Våga ta steget!

Annons