FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

9 anledningar att dansa – så påverkar det din hälsa

11 mar, 2022 
Kvinna som dansar
Att dansa är roligt och härligt! Och förutom att göra en glad och höja pulsen har det flera andra fördelar för vårt välmående.
Annons

Oavsett om du fuldansar hemma, dansar på klubb eller på gymmet är dans en riktig humörhöjare som dessutom ger massor av hälsofördelar. Se bara här!

TV: Se när Oscar Jöback visar övningen höftöppnarenBrand logo
TV: Se när Oscar Jöback visar övningen höftöppnaren

1. Dans utvecklar hjärnan

Dans ger visst skydd mot att utveckla demens, mot att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, och får hjärnan att bilda nya kopplingar som påverkar vår förmåga att lösa problem, vårt minne, vår förmåga att göra flera saker samtidigt och att planera på ett sätt som inte gäller andra idrotter (förutom möjligtvis löpning).

2. Dans får oss att sova bättre

Regelbunden konditionsträning är bra för sömnen, och hit räknas såklart även alla typer av flåsig dans!

3. Dans kan öka ditt självförtroende

Många av oss kan bli hjälpta av att våga släppa loss och får oss att känna oss mer bekväma i vår kropp. Dans ger dessutom ofta nya sociala kontakter.

Annons

4. Dans kan förebygga depression

Forskning visar att dans kan förebygga och användas som en del av behandling av stress, ångest och depression.

5. Dans ökar vår koordination, flexibilitet och hållning

Dans utmanar och tränar koordinationen och stärker vår hållning. De mjuka rörelserna ökar dessutom vår rörlighet och flexibilitet.

6. Dans är bra för att hålla vikten

Dans är en både glädjefylld och kalorikrävande konditionsträning. Bra på många sätt alltså!

7. Dans kan lindra smärta

Dans är bra för ryggen. Forskning har visat att magdans är särskilt bra eftersom de specifika magdansrörelserna aktiverar exakt de muskler som ger smärta i ländryggen. Vid en studie i University of Central Florida såg man effekter av magdans redan efter sex veckors träning. Deltagarna var inte längre lika rädda för att det skulle göra ont när de rörde sig, och då ägnade de sig mindre åt att göra kompensatoriska rörelser – rörelser som ofta förvärrar smärtproblematik.

Annons

En annan studie vid ett universitet i Missouri visade på minskad smärta av artros för en grupp som dansade 45 minuter en eller två gånger i veckan, medan gruppen som inte dansade var oförändrad. Efter tre månader hade behovet av medicinering för den dansande gruppen minskat med nära hälften.

8. Dans ger en känsla av tillhörighet

När du har dansat ihop med någon får du höga nivåer av oxytocin och en känsla av att du är en del av mig och jag är en del av dig.

9. Prestigelös dans är bättre för hälsan än proffsdans

Men vad gör man om man inte kan dansa? Om känner sig löjlig? Glädjande nog måste man inte dansa på något speciellt sätt för att få ut hälsofördelarna av dans. Tvärtom har det visat sig att om man dansar professionellt, eller tävlingsdans och eftersträvar perfektionism, kan hälsofördelarna minska.

Foto: TT

Källa: DN mfl.

Se också: 7 tips för att hantera perfektionism och prestationsångestBrand logo
Se också: 7 tips för att hantera perfektionism och prestationsångest
Annons