SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Enkla testet som visar om du kommer leva länge

28 jun, 2022 
Kvinna som står på ett ben med händerna utsträckta åt sidorna.
Är du nyfiken på hur väl rustad du är för ålderdomen? Här är ett enkelt test du kan göra hemma för att avgöra om du kommer leva länge. Sambandet återfanns i en studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Om du kan stå på ett ben och utföra en rörelse utan att tappa balansen, så verkar det som att du kommer att leva länge. I alla fall om man ska tro på en nyligen utförd studie där det stämde för hela 80 procent av deltagarna.

Forskarna anser att testet borde kunna användas under rutinundersökningar i vården för att avgöra om man bör undersöka närmre efter underliggande sjukdomar.

Se också: Det här är ålderism

Det här är ålderismBrand logo
Det här är ålderism

Testet som visar om du kommer leva länge

De allra flesta klarar av att utföra testet väl fram tills att vi tagit oss högt upp i ålder.

Så gör du:

  • Stå på ett ben och håll balansen
  • Placera ovansidan av foten som är i luften på mittendelen av det andra benets vad.
  • Håll armarna avslappnat i sidorna och använd dem inte för att hålla balansen
  • Fixera blicken rakt framför dig
  • Stå så i minst tio sekunder.

Kan skvallra om annat

Om du lyckades med testet så säger studien, som publicerats i British Journal of Sports Medicine, att du får en indikation på din livslängd. Det är nämligen så att förmågan att balansera samtidigt som vi står still eller går ofta minskar med stigande ålder eftersom muskler, ben och ibland hjärna blir svagare.

Annons

Det ökar risken för att falla, få svårare att röra på sig och bli mer stillasittande, vilket i sin tur kan leda till en rad hälsokonsekvenser. Som tur är skulle det här testet kunna avslöja att åtgärder behöver sättas in så att man kan motverka det.

Risken att dö inom tio år låg på 84 procent

Forskarna ville ta reda på om ett balanstest kunde avgöra en persons risk att avlida på grund av vad som helst under följande årtionde. Studien genomfördes i Brasilien och forskarna följde 1 702 individer som var mellan 51 och 75 år gamla under åren 2008–2020.

Det visade sig att det generellt var svårare ju äldre deltagarna var. Forskarna beräknade att om man inte klarade av testet så ökade risken att dö inom de närmsta tio åren med 84 procent.

Även om en sådan här studie inte kan garantera att det faktiskt förhåller sig på detta vis så är det en viktig påminnelse om att man bör ta balansrubbningar på allvar. Märker du av en förändring så stäm av med läkare.

Källa: Psychology Today

Foto: TT

SE OCKSÅ: Frukostälskare? 6 anledningar att fortsätta med vananBrand logo
SE OCKSÅ: Frukostälskare? 6 anledningar att fortsätta med vanan
Annons